nlc.hu
Egészség

Vécévíz ivása a jövő

Szép kilátások: néhány éven belül „vécévizet” fogunk inni

A vécévizet hamarosan újrahasznosíthatjuk mosdóinkból finom ivóvízzé.

A vízszolgáltató cégek (nem nálunk, hanem a hanyatló nyugaton) láthatóan tele vannak ötletekkel a jövő aszályainak megoldására. A „WC-től a csapig” rendszerek, ahogyan ismeretesek, a tisztítótelepek közelében folyókba rakják le a WC-vizet. Ezt követően össze lehet gyűjteni és ivóvízzé lehet alakítani egy olyan eljárással, amely 2030-ra elkészülhet.

A brit Környezetvédelmi Ügynökség vezetője szerint az embereknek el kell kezdeni „kevésbé finnyáskodni” a szennyvízből újrafeldolgozott ivóvízzel kapcsolatban.

Sir James Bevan a Sunday Timesban azt mondta, hogy lehet, hogy „népszerűtlen”, de „tökéletesen biztonságos és egészséges”, és segít megvédeni az Egyesült Királyság vízellátását. Sir James a vízről való gondolkodásmódunk megváltoztatására szólított fel, a vizet szerinte „értékes erőforrásként kell kezelnünk, nem szabad áruként”.

Azt írta: „Emlékeznünk kell, honnan származik: amikor kinyitjuk a csapot, ami kijön, folyóban, tóban vagy víztartóban kezdődött. Minél többet veszünk el, annál jobban elszívjuk ezeket a forrásokat, és stresszt okozunk a természetnek és a vadon élő állatoknak. Ha eljutunk odáig, mindannyiunknak másképp kell gondolkodnunk. Ezen intézkedések némelyike ​​népszerűtlen lesz, ezért a jövőbeli kormányoknak politikai akaratot kell mutatniuk.

Nagy-Britannia vízkészleteinek szűkössége ezen a nyáron vált láthatóvá, miután több hőhullám miatt az ország nagy részén aszályt jelentettek (és akár angol reggelit is lehetett sütni a napon). A rekordalacsony csapadék miatt lemerült a víztározók és tavak vízszintje. Bár nem ismeretlen az aszály ebben a csapadékos országban sem, 1975 és 2012 között öt hivatalosan bejelentett aszályt tartanak számon.

Szakértők szerint bizonyos korlátozásokra lehet szükség a következő évben, amíg a vízszint visszaáll a normális szintre. 

 

vizet ívó nő

Fotó: Unsplash

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top