nlc.hu
Egészség

Így él a vízallergiás Jázmin

Pokol az élete a vízallergiás Jázminnak, még a zuhanyzás is égő tünetekkel jár számára

Gyógyíthatatlan a betegsége.
zuhany

Jázmin ugyan úszott korábban, most a poklot járja meg, ha víz éri a testét. Miután lefürdik, krémeznie kell magát, különben óriási foltokban kiütései lesznek a vízallergiája miatt – derült ki a Tények Plusz riportjából.

Ez nem gyógyítható, de vannak krémek, gyógyszerek, amik enyhítik a tüneteket. Van egy gyógyszer, amit fürdés előtt szoktam bevenni, mert pont fürdés utánig hat. Kenőcsöket inkább fürdés után kell használni” – mondta el Vig Jázmin, akinek a családja sokáig azt hitte, hogy ekcémától gyullad be mindig a kislány bőre.

Tízéves koráig még úszni is heti rendszerességgel járt, ám a tünetek egyre súlyosabbak lettek. “Ténylegesen a vízre 10-12 éves koromban kezdődött. (…) Akkor már annyira, hogy véresre vakartam a lábamat és a könyökhajlatomat” – mesélte Jázmin, aki mára már megbarátkozott a napjait nem éppen megkönnyítő allergiával, amely hazánkban csupán pár embert érint.

A fiatal lány megtanult már együtt élni a betegségével. Havas és esős napokon fokozottan figyel, hogy a bőrét megfelelően eltakarja, sőt a víz hőmérsékletére is, mivel a bőrét a hideg víz kevésbé viseli meg, mint a melegebb hőmérsékletű.

A kutatók a mai napig keresik a vízallergiát kiváltó okokat. Lehetnek erősebb és enyhébb tünetei, a vízallergiát azonban végleg elmulasztani nem lehet.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top