Egészség

Szülése után allergiás lett a vízre az anya

Korábban semmi gondja nem volt a vízzel, a szülését követően ezonban ez megváltozott.

A 26 éves Cherelle Farrugia másfél évvel ezelőtt adott életet kislányának. A walesi nő nem sokkal később azt vette észre, hogy ha víz kerül a bőrére, fájdalmas, viszkető kiütések jelennek meg rajta.

A nőnél, akinek korábban semmiféle problémája nem volt a vízzel, úgynevezett aquagenic urticaria, vagyis vízallergia alakult ki. Ezt azonban az orovosok sem ismerték fel rögtön, amikor szakemberhez fordult, először azt tanácsolták neki, hogy cserélje le a tisztálkodószereit, illetve a törölközőit.

„Nagyon dühös voltam, mert úgy éreztem, senki sem vesz komolyan” – mesélte Farrugia, akinél végül egy allergológus diagnosztizálta a betegséget.

A vízallergia nagyon ritka, a szakirodalom eddig csak kevesebb, mint 100 esetről számolt be.

Charnelle számára a tisztálkodáson túl sok minden mást is megnehezít az állapota. Nedves időben például nem nagyon mer kimozdulni otthonról, és az úszásról, amit korábban nagyon szeretett, szintén le kellett mondania. A víz fogyasztásáról viszont nem, ugyanis az allergiás reakció kizárólag külsőleg jelentkezik.

A betegség kezelésére van néhány lehetőség, többek között antihisztaminok, krémek és fényterápia, ám hogy ezek milyen eredménnyel járnak, az változó.

 via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top