nlc.hu
Egészség

Ezért jó az egészségbiztosítás

Az egészségügyben is vágyhatunk kényelemre

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egyedül kell eligazodnia a különböző szakellátások, latin kifejezések és időpontkérő telefonszámok szövevényes hálójában. Sokan, látva az előttük álló akadályokat, nem hogy a szűrővizsgálatokat, de még a sürgős beavatkozásokat is gyakran halogatják. Nekik jelenthet megoldást az egészségbiztosítás. Dr. Karai Gáborral, az Allianz Hungária Zrt. ellátásszervező partnerének, a Teladoc Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki praktizáló háziorvosként széleskörű tapasztalattal rendelkezik.

Miért fontos egyre inkább kihangsúlyozni az emberek felé a megelőzést és a szűrővizsgálatok fontosságát?

A covid19-járvány sajnos megmutatta, hogy az el nem végzett szűrések és a késve kezdeményezett diagnosztika milyen súlyos kockázatot jelent. A covid nem csak a közvetlenül a fertőzésen átesett betegeknek ártott, hanem áttételesen azoknak is, akik a lezárások miatt nem jutottak el időben szűrésre vagy szakvizsgálatra. Tapasztalati tény ugyanis, hogy a covid19-járvány idején az átlagosnál több későn diagnosztizált, és ennek következtében rosszabb gyógyulási esélyű beteget láttak el a műtéti szakmákban vagy az onkológiában, mint a járvány előtt években. A szűrés igazoltan a legjobb eszköz ahhoz, hogy időben, akár még tünetmentes stádiumban fedezzünk fel súlyos betegségeket, amik a korai fázisukban még maradéktalanul gyógyíthatóak, míg később akár a beteg életet is veszélyeztetnék. Ilyen szűrések pl. a vastagbél-, a méhnyakrák-, az emlő- és a prosztata szűrés.   

Milyennek mondható a magyar emberek egészségi állapota?

Sajnos az átlagos magyar ember egészségi állapota elmarad az EU átlagától. Ez megmutatkozik az egészségben töltött évek számában és a várható élettartamban egyaránt. Persze a rendszerváltás óta egyre javul a tendencia, de még így is bőven van mit behozni a nyugati országokhoz képest. A lemaradás oka sokrétű. Visszavezethető az alacsonyabb szintű egészségtudatosságra, a táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra, valamint az egészségügyi ellátórendszer esetenkénti szervezetlenségére, ami hosszú várakozási időket, ezen keresztül lassú diagnózist és későn megkezdett terápiát eredményez.     

Ön szerint milyen a magyar emberek egészséghez, betegségekhez, orvosi vizsgálatokhoz, ügyintézéshez való hozzáállása?

Ezen a téren a társadalom nagyon heterogén. Az általánosan jellemző alacsony egészségtudatosság mellett, főleg az edukáltabb, városi környezetben élő népességre jellemzőbb az egészséges életmód, ezzel együtt sokan, akár még az említett rétegbe tartozók közül is gyakran halogatják a szűréseket és az orvosi vizsgálatokat. Ennek a kényelmetlen körülmények mellett részben az is lehet az oka, hogy a hosszú várakozási idők miatt nehézkes a hozzáférés a szakellátáshoz.

Miért fontos, hogy ebben a bizonytalan világban egészségbiztosításban gondolkodjunk?

Mindenkinek az egészség a legnagyobb kincse. Természetesnek vesszük az egészségünket, pedig az egy törékeny ajándék, amit valóban óvnunk kell. Az Allianznál elérhető egészégbiztosítás kényelmes kereteket nyújt ahhoz, hogy mindenki hozzáférjen a neki megfelelő szűrővizsgálatokhoz és szakellátáshoz úgy, hogy mindezt magánklinikai körülmények között vehesse igénybe.  Az egészségbiztosítás megoldást nyújt mindazokra a problémákra, amelyek miatt sokan elkerülik a közellátásban elérhető szakvizsgálatokat, vagy amelyek miatt halogatják a szűrővizsgálatokat.  Az Allianz Egészségprogram tehát a megelőzés, a gyors diagnózis és a kényelmes körülmények között hozzáférhető hatékony terápia tökéletes eszköze.

Milyen szempontokat kell megvizsgálni ahhoz, hogy helyesen döntsünk egy csomag kiválasztásakor?

A csomagok úgy készültek, hogy minden igényre megoldást nyújtsanak. A három alapvető igény a megelőzés, a gyors járóbeteg szakellátás, illetve diagnosztika és a magánkórházban elérhető fekvőbeteg ellátás. Ezekre mindenkinek szüksége van. Pusztán anyagi kérdés annak az eldöntése, hogy a teljes ellátási spektrumot, vagy csak annak bizonyos elemeit szeretnénk-e használni. Kutatások igazolták, hogy a kórházi ellátástól tartunk leginkább, vagyis a fekvőbeteg ellátásra fedezetet nyújtó módozat az, amelyik a legerőteljesebb társadalmi igényre válaszol. További érv mellette, hogy amíg egy szakorvosi vizsgálat eseti költségét könnyebb saját erőből finanszírozni, addig egy kórházi műtét eseti költsége nagyságrendekkel magasabb összegre rúghat. Az elsőként választandó opció tehát a fekvőbeteg ellátásra fedezetet nyújtó biztosítás. Ha megtehetjük, ezt a fedezetet kiegészítendő, válasszunk járóbeteg ellátásra fedezetet nyújtó csomagot is. Természetesen azok, akik fiatalok, és bíznak abban, hogy jó ideig nem lesz szükségük kórházi kezelésre, választhatják elsőként a járóbeteg fedezetet, de az optimális döntés mindenképpen a kombinált fedezetet, ami a járó- és a fekvőbeteg ellátást egyaránt lefedi. 

Orvos és beteg

Természetesnek vesszük az egészségünket, pedig az egy törékeny ajándék, amit valóban óvnunk kell. (Fotó: Getty Images)

Sokaknak idegenül hangzik az ellátásszervező fogalma, mit takar ez, miben állhat az emberek segítségére?

Az ellátásszervező abban segíti a biztosítottakat, hogy a lehető leggyorsabban megtalálják az igényeiknek megfelelő orvost vagy klinikát. Az ellátásszervező menedzseli a betegutat, és vigyáz arra, hogy a betegek biztosan hozzájussanak a szükséges ellátáshoz, és mindez úgy történjen, hogy biztosításuk által fedezett összeget a lehető leghatékonyabban használják fel. Az ellátásszervező részt vesz a biztosítási fedezetek ellenőrzésben, az orvosi költségek elszámolásában és kifizetésében. Emellett minőségellenőrzést végez, ami lehetővé teszi a biztostói és magánklinikai szolgáltatások minőségének folyamatos javulását.

Milyen előnyei vannak egy ilyen biztosításnak a tb támogatott állami ellátással szemben? 

A közellátás az orvoslás nagyon széles spektrumát nyújtja. Az általa fedezett ellátások széles köre miatt tartalmi kifogást nem emelhetünk. A valódi, ki nem szolgált igény a fedezett ellátások komfortfokozatával, az ellátásokhoz való hozzáféréssel, a várakozási időkkel, az egyes ellátások alatt a betegre fordított idő rövidségével, az orvos-beteg kommunikáció eredményességével kapcsolatos. Pontosan ezek azok a területek, ahol a közellátás rendszere akadozik és hiányos, ami végső soron ahhoz vezet, hogy sok beteg nem győzi kivárni a neki megfelelő ellátást, vagy nem is fér hozzá bizonyos ellátásokhoz, esetleg nem érzi magát partnerként bevonva a saját egészségével kapcsolatos döntésekbe, nem kap megfelelő tájékoztatást, vagy egyszerűen csak kínnak éli meg a kényelmetlen körülményeket.  Az Allianz Egészségprogram a magánklinikai ellátás által nyújtott komfort, gyorsaság és figyelem segítségével tud megoldást nyújtani azoknak, akik az egészségügyben több kényelemre és figyelemre vágynak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top