nlc.hu
Egészség

Hallássérült kutya

8 hét alatt tanulta meg a jelnyelvet egy hallássérült kiskutya

Rafa, a 7 hónapos spanyol vízikutya gazdája kézjeleiből érti meg, mikor mire kéri.
Fehér kiskutya

Sok vele egyidős kutyának még akkor is nehézséget okoznak az olyan „mutatványok”, mint a vezérszóra ülés, fekvés vagy kúszás, ha nincs gond a hallásukkal, Rafa azonban mindent megcsinál, ha gazdája jelnyelvvel kéri. 

Azt, hogy a kutyakölyök hallássérült, 41 éves gazdája, Jo Le Page fedezte fel, majd azonnal belevetette magát Rafa tanításába. 9 különböző vezényszót sajátított el az eb mindössze 8 hét leforgása alatt, így nem okoz neki nehézséget, ha Jo arra kéri, üljön le, álljon meg, nézzen rá, kússzon, adjon pacsit, feküldjön le, jöjjön vissza, maradjon mellette vagy legyen óvatos. 

A gazdi az első pillanatban megfogadta, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy Rafa teljes életet éljen, és semmiben se szenvedjen hiányt csak azért, mert gond van a hallásával. Az otthoni kutyakiképzésnek épp ezért még most sem vetettek véget, Rafa okosítása tovább folyik, és komoly terveket szövögetnek együtt.

Jo szívből reméli, hogy az emberek nemcsak megdicsérik talpraesett kiskutyáját, hanem a hozzáállásukon is változtatnak: úgy véli, itt az ideje, hogy az emberek másként tekintsenek a sérült kutyákra, és ne adják őket azonnal menhelyre csak azért, mert bizonyos téren hiányosságaik vannak. 

„Rafa nem hall, mégis fejlettek az érzékszervei. Azt gondolom, hogy közös kalandunknak még csak az elején járunk és nagyon sok mindent fogunk együtt véghez vinni. Az, hogy képes jelnyelvvel kommunikálni, egy új világot nyitott meg előttünk. Elképesztően gyorsan tanul, aminek meg is látszik az eredménye: 2 hónappal ezelőtt egy ügyességi versenyről elhoztuk az első díjat” – lelkendezett Jo a metro.co.uk újságíróinak.

Céljaik között szerepel, hogy Rafa egy napon terápiás kutya legyen, és másoknak is adjon abból a sok-sok szeretetből és figyelmességből, amivel Jo családját örvendezteti meg.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top