nlc.hu
Egészség

Az altatóorvos válaszol

Az altatóorvos válaszol: mi van, ha felébredek műtét közben?

Nem csoda, ha vannak aggodalmaid egy műtét előtt, a leggyakoribb félelem az, hogy mi lesz, ha felébredünk közben? Az altatóorvos válaszolt Redditen többek között erre a kérdésre is.

Az altatóorvos az aneszteziológia területén dolgozó orvos, az Egészségtudományi Fogalomtár szerint: „Az aneszteziológia az érzéstelenítéssel és érzéstelenítő szerekkel foglalkozó orvosi szakterület, legfőbb célja a műtét alatti altatás vagy a beavatkozás alatti fájdalommentesség biztosítása.”

Az aneszteziológus tehát altatással, fájdalomcsillapítással segíti a betegeket a műtéti beavatkozások során, a szerepe rendkívül fontos és egyben ijesztő is, hogy az ő kezében van az, hogy amikor épp felvágnak a műtőasztalon, akkor mit érzünk – vagyis jobb esetben mit NEM érzünk. Az internet azonban azért is olyan csodálatos, mert még ezekben a szorongató kérdésekben is találunk válaszokat, most éppen a Redditen válaszolt a kommentelők kérdéseire egy aneszteziológus névtelenül és őszintén. A kérdésekből és válaszokból válogattunk, hogy arra is kapjunk választ, amit eddig eszünkbe sem jutott megkérdezni.

Kérdés: Hányszor ébredt már fel a beteg műtét közben?

Aneszteziológus: Nekem egyszer sem. Elég ritka egy dolog, szerencsétlen csillagállás kell hozzá.

K: Olyan lehet, hogy a betegnek vannak utólag emlékképei, ha nem is ébredt fel, de részlegesen tudatánál volt?

A: Előfordulhat, mostanában kutatják azt, hogy az altatószerek nem teljesen kikapcsolják a rendszert, hanem csak a tudatos részbe nem kerülnek bele az információk az altatás idejéről.

K: Amikor valakit elaltatnak az egyórásra tervezett műtéthez, akkor az technikailag úgy működik, hogy előre kiszámolt mennyiségű altatót kap, amitől alszik egy órát, vagy folyamatosan kapja az altatót?

A: Nem tudod előre beállítani az egy órát, nincs precíz tudomány kiszámolni 100 százalékra. Nagyjából ismert a műtét hossza, folyamatosan adagolt gyógyszerek mellett egyszer már nem adjuk tovább, és ennyi. Ritka (és drága) a különböző gyógyszerek felfüggesztése, ha elszámolódott a dolog, akkor megvárjuk, hogy felébredjen a beteg, maximum nem 5 perc, hanem 15.

K: Altatás szempontból van lényeges eltérés, ha a tervezett műtét jelentősen elhúzódik? Vagy igazából csak annyi, hogy tovább csöpög a gyógyszer?

A: Elvileg semmi gondot nem kell, hogy okozzon. Vannak plusz teendők nálunk, de ujjgyakorlat.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

K: Amikor valakit hosszú ideig mesterséges kómában tartanak, az mennyivel több egy műtéti altatásnál? Úgy tudom, felébreszteni sem egyszerű folyamat őket.

A: Ugyanazok a gyógyszerek, sokkal tovább, így nagyobb dózisban. Az ébredés nehéz, mire az agy ennyi cucc után összeszedi magát. Az egész nagyon egyéni és megkavarja a helyzetet a sok mozdulatlan fekvés miatti izomerővesztés.

K: Mekkora arra az esély, hogy az altatásból valaki ne ébredjen fel? Hogy magától az altatástól veszítse el az életét.

A: Akkor sok ember el…szta a munkáját és valami allergia vagy túladagolás lehetett. Marha ritka.

K: Mennyire para, ha eredetileg nem altatás volt tervezve és például nincs éhgyomor, illetve alig tudsz valamit a betegről? Ilyenkor hogy lehet mindent jól belőni?

A: A nincs éhgyomor ismert rizikó, tervezel vele és semmi gond. Egy esetleges vérhígító gyógyszer szedése parább, de a következményeket megoldod. Igazából az anesztézia lényege ez: oldd meg a felmerülő problémákat.

K: Mindenkit ugyanolyan könnyű altatni vagy van, akivel megy a küzdelem? Vannak ilyenkor keményebb altatószerek?

A: Vannak küzdősek. Alkoholista, droghasználó általában küzdős: már gyakorlatban vannak a gyógyszereket lebontó enzimjeik, sokkal hamarabb elmúlik a gyógyszerhatás. A természetes vörös hajúak küzdősek: mások a gének a gyógyszerlebontásért felelős részen. Pajzsmirigybetegekkel sem mindig egyszerű: a túlműködés gyorsíthatja a gyógyszerlebontást. És a fiatal fiúkkal mindig van valami.

K: Ez az alvás ugyanúgy pihentető, mint a „rendes”?

A: Nem pihentető, nem ugyanaz a hatás az agyban, mint mikor magadtól alszol. Viszont alszol, amire rá lehet függni, ha amúgy valami miatt álmatlanságban szenvedsz.

K: Miért mondják, hogy túlsúlyos embert nem altatnak? Mennyivel veszélyesebb az ő altatásuk?

A: Attól függ, hogy 150 kilós túlsúlyról beszélünk-e. A műtőasztalok is súlykorlátosak, az ilyen súllyal élők nem egészségesek, képzeld el, hogy fekvés közben mennyire nehéz lehet mozgatni a mellkast, hogy levegőt vegyen egyáltalán. De életmentő műtétnél meg kell oldani.

K: Mit csinál egy aneszteziológus azonkívül, hogy elaltat műtét előtt, illetve adagolja a cuccot menet közben? Egy aneszteziológus egész életében csak ezt az egy konkrét feladatot végzi?

A: Az intenzív osztályokon az anesztesek dolgoznak. Vannak fájdalomambulanciák általában anesztesekkel.

K: Mi a legizgalmasabb része a munkádnak?

A: Hogy 1000 esetből 998 halál unalmas. A maradék kettőre kell úgy felkészülni, hogy az se legyen nagyon nagy izgalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top