Egészség

Végzetes hibát követett el a magyar altatóorvos

Egy kis figyelmetlenségből is lehet haláleset…

A Nyíregyházi Törvényszék helybenhagyta a járásbíróság elsőfokú ítéletét, amelyben egy orvost egy év két hónap fogházbüntetésre ítéltek, két évre felfüggesztve, és két évre eltiltotta az aneszteziológiai orvosi foglalkozástól. A vád foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés volt.

A vádlott a Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban dolgozott altatóorvosként. A végzetes hibát 2016. május 18-án követte el, amikor egy műtéthez kezdett egy beteget altatni. Gondatlanságból azonban az altatáshoz használt tubust (ez az a cső, amit a szájon, majd a garaton és a gégén keresztül vezetnek le a légcsőig) nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, vagyis gyakorlatilag megfojtotta a beteget: az illető oxigénhiányos állapotba került, a keringése összeomlott. Sikerült ugyan újraéleszteni, de kómába esett, és fél év múlva meghalt.

Miután az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként tovább dolgozhat – az aneszteziológia területét kivéve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top