nlc.hu
Egészség

Gigászi műhiba egy szlovéniai kórházban.

Óriási műhiba: tévedésből nem a rákbeteg gyomrát operálták ki

Csak hónapok múlva tudta meg, összeomlott a hír hallatán.
műtét

Összekeverték a leleteiket, így egy rákos beteg helyett tévedésből egy másik páciensnek operálták ki a gyomrát egy szlovéniai kórházban – számolt be az RTL Híradó. A hibára csak hónapok elteltével derült fény.

Az októberben megműtött, negyvenes éveiben járó férfi csak nemrég tudta meg, hogy feleslegesen távolították el a gyomrát, a másik beteg pedig ugyanennyi ideig hitte magát egészségesnek, ezért pedig nem kapta meg a gyógyulásához a létfontosságú kezelést.

Tavaly októberben esett át az életmentő műtéten, idén februárban azonban azt közölték vele, hogy nem is volt életveszélyben, mivel az eltávolított gyomra teljesen egészséges volt. „A kioperált gyomor utólagos szövettani vizsgálata nem tárt fel rákos sejteket” – jelentette be a kórház igazgatója. Az onkológiai osztály vezetője szerint ez azonban csak egy dolgot jelenthetett: azt, hogy elcserélték a leleteket. 

A tévedésből megoperált férfi összeomlott a hír hallatán és azóta pszichológiai segítségre szorul. Ügyvédje szerint tetemes kártérítésre jogosult, amin megállapítják a gigászi műhiba felelősét. 

Hasonló fatális tévedésekről már korábban is írtunk. Legutóbb egy hatalmas orvosi eszköz maradt egy új-zélandi nő hasában császármetszés után. Krónikus hasi fájdalmakra panaszkodott a szülés után, de csak másfél évvel később derült ki, hogy egy sebvisszahúzót felejtettek a hasában. Arra is volt már példa, hogy úgy varrták össze egy kerékpár-balesetet szenvedő, román férfi sebét, hogy a lábában felejtették a letört fékkart, egy ukrán férfinek pedig az egészséges szemét kioperálták ki, a daganatot viszont bent hagyták. Magyarországi esetekről is tudni, az egyik ilyen műhibaper már 8 éve húzódik. Vadász Béla – akinek műhiba miatt élete végéig sztómával kell élnie – azóta várja, hogy fizessen neki a kórház. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top