nlc.hu
Egészség

Égési sérülést szenvedett az elf bartól egy férfi

Felrobbant az e-cigi a zsebében, harmadfokú égési sérülést szenvedett egy férfi

Most azt szeretné, ha mások tanulnának a hibájából.
vapelő férfi

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tavaly nyár óta vírusként terjednek az egyszer használatos e-cigik: bár Magyarországon az Elf Bar és minden hasonló termék illegális, számtalan olyan ország van, ahol beszerezhetők.

A vapeléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A gyártók szerint jó alternatíva azoknak, akik a hagyományos cigarettáról szeretnének leszokni, a tüdőgyógyász arra figyelmeztet, hogy hosszú távon nikotinmérgezést, fejfájás, sőt, még vérköpést is okozhat a túlzó használatuk.

Egy ausztrál férfi azonban más, még ijesztőbb mellékhatást tapasztalt, amikor az e-cigarettája felrobbant a zsebében. A neve elhallgatását kérő férfi harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amiknek a teljes gyógyulása évekig is eltarthat – állítják az orvosok.

„Bár az orvosok fantasztikus munkát végeztek, a baleset életem legfájdalmasabb és legijesztőbb élménye” – mesélte a West Australian nevű lapnak. „A fiataloknak azt üzenem, hogy nézzék meg mi történt velem: tiszteljék magukat annyira, hogy nem kezdenek el e-cigizni. Senkinek sem ajánlom, életem legrosszabb döntése volt”.

Az eset egyébként nem sokkal az után történt, hogy az ausztrál szövetségi kormány szigorított az e-cigaretták vásárlásán. Bár hivatalosan a nikotintartalmú e-cigik vénykötelesek az országban, a legtöbb fiatal anélkül jut hozzá. A nikotinmentes verziókat ráadásul bárhol árulhatják.

Mark Butler egészségügyi miniszter elmondta, hogy a változtatások magukban foglalják nem vényköteles e-cigik importjának leállítását, az ízesített termékek eladásának korlátozását, a csomagolást egyszerűsítését, a nikotinkoncentráció csökkentését és az egyszer használatos, eldobható e-cigik betiltását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top