nlc.hu
Egészség

A nyári depresszió

Nyár van, és mégis depressziósnak érzed magad? Ez lehet az oka

A nyári és a téli depresszió sokban különbözik egymástól.

A nyár sok ember számára a felhőtlen szórakozás időszaka, ilyenkor érzik magukat igazán elemükben, de nem mindenki van ezzel így, vannak, akik nyári depresszióban szenvednek. Erről a jelenségről jóval kevesebb szó esik mint a téli depresszióról, pedig nagyon is létezik.

Igaz, a tüneteik valamennyire különböznek egymástól, az örömérzet hiánya például egy közös pont, de a téli depresszióban szenvedők hajlamosak többet enni és aludni a szokásosnál, addig a nyári depresszióval küzdőknél ez pont fordítva van, és náluk a levertség helyett inkább a fokozott szorongás a jellemző.

Fiatal nő ül szomorúan az ágyon

Fotó: Pexels

És mi okozhatja a nyári depressziót? Szakértők szerint a hőség, az erős napfény, sőt, a pollenek, pontosabban az allergiaszezon is felelős lehet azért, hogy vannak, akik ilyenkor rosszul érzik magukat a bőrükben. 

„A szervezetünknek vannak a homeosztatikus vagy önszabályozó mechanizmusai. De nyilvánvaló, hogy egyes embereknél ezek nem működnek olyan jól, mint másoknál. A testhőmérsékletünk szabályozásában részt vevő kulcsfontosságú neurotranszmitterek közül néhány, mint például a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin, a hangulatunkat is szabályozzák. Tehát talán ez egy közös a hangulatzavar és a külső környezeti tényezőkre való reakcióink között” – nyilatkozta Kelly Rohan pszichológus, aki hozzátette, a klímaváltozás miatt sajnos nőhet a nyári depresszióban szenvedők aránya. 

A szakértők szerint segíthet, ha azok, akiket megvisel a nyár, próbálnak minél több időt légkondicionált helyeken tartózkodni, illetve máshogy – mondjuk hideg zuhannyal lehűteni a testüket. Emellett persze a pszichiátriai gyógyszerek, amelyek a súlyos depresszió esetében működnek, a szezonális depresszió esetében is működhetnek, illetve ezek párosítása pszichoterápiával.

(via Yahoo!News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top