nlc.hu
Egészség

Légylárvák növekedtek 10 éves kisfiú szemhéja alatt

Fájt a szeme, lárvák növekedtek 10 éves kisfiú szemhéja alatt

Az orvosok úgy vélik, a lárvák akkor kerültek oda, amikor egy kifejlett légy belerepült a török gyerek szemébe.

Szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy muslica vagy más apró rovar beleszállt a szemünkbe, azonban ez jelentéktelen semmiség ahhoz képest, ami egy törökországi gyerekkel történt: a 10 éves fiúnak légylárvák növekedtek a szemhéja alatt.

A Tatvan városában élő gyereknek napok óta fájt a szeme, ezért július 5-én a szülei elvitték a helyi kórház szemészetére. Elborzadtak, amikor az orvosok közölték a diagnózist: a fiú bal szemhéja alatt nyolc élő légylárvát találtak – másnap pedig további hármat – írja a Newsweek.

Végül mikroszkópos vizsgálat során eltávolították a lárvákat, a gyerek antibiotikus cseppeket kapott, és mostanra már hazaengedték. Az orvosok úgy vélik, a lárvák két nappal korábban kerülhettek a fiú szemébe, amikor egy kifejlett légy belerepült a szemébe.

Légylárvák egy 10 éves török kisfiú szemében

Légylárvák egy 10 éves török kisfiú szemében (Fotó: Facebook/Tatvan Állami Kórház)

Bár a mostani eset elég ijesztően hangzik, az orvostudomány jól ismeri azt a jelenséget, amikor különböző légyfajok lárvái bejutnak az emberi szemgolyóba vagy rátapadnak a felületére. Általában ez akkor következik be, amikor egy kifejlett, lárvákat hordozó légy repül a szembe, bár a lárvák szennyezett kézzel is átkerülhetnek.

Leggyakrabban azokkal fordul elő, akik szorosan együtt dolgoznak haszonállatokkal, vagy farmok közelében élnek. Amikor a lárvák bejutnak a szembe, testükön található apró horgok segítségével tudnak megtapadni.

A szemgyulladásért leggyakrabban felelős faj, a bagócslegyek családjába tartozó juhbagócslégy (Oestrus ovis). Ezek a legyek a parazita lárváikat juhok, kecskék vagy például szarvasok orrlyukába rakják le, de véletlenül a szemgödörbe is kerülhetnek. Szerencsére nem túl gyakori, amikor emberi szembe kerülnek a lárvák, a BMC Ophthalmology című folyóiratban közzétett tanulmány mindössze 295 bejelentett esetet talált 1918 és 2017 között, amikor juhbagócslégy okozott szemfertőzést.

Egy másféle szemfertőzés a kontaktlencse-viselőket érinti: egy élősködő a szembe is bejuthat, és akár vakságot is okozhat. 

(Címlapi kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top