nlc.hu
Egészség

Dupla transzplantáció mentette meg Olivért

Már lemondtak az orvosok a 9 éves Olivérről, aztán váratlan csoda történt

Csak egy évet jósoltak a kisfiúnak.
műtét

Olivér csecsemőkora óta a kórházakat járja, máj-, és veseproblémákkal küzd. A kolozsvári kisfiúnak 2022-ben egy évet jósoltak a román orvosok, ha nem találnak időben vese- és májdonort. Romániában eszköz- és szakemberhiány miatt lemondtak a beavatkozásokról, a közösség erejének és egy csekély állami támogatásnak köszönhetően azonban a család Franciaországba utazhatott, ahol esélyesnek tűnt, hogy időben találnak neki egy korban hozzá közelálló máj- és vesedonort. Ott azonban először – ahhoz, hogy aktívvá váljon a kisgyerek a donorra várók listáján – 12 oltást kellett megkapnia, hogy az alapproblémáját leszámítva „egészségesnek” bizonyuljon.

Most azonban új esélyt kapott az életre a 9 éves Olivér: június végén váratlanul vese- és májdonor érkezett. Február óta erre várnak a Lyon-i kórházban, és szinte már mindenki azt feltételezte, hogy nem érkezik meg időben – írja a maszol.ro. A májátültetés 9 órát vett igénybe, ha pedig jól funkcionál, a vesét is átültetik, az 4-5 órán át tart. 

“Úgy érzem, hogy most már nemcsak túlélünk, hanem próbálunk jól lenni. (…) Hiszem, hogy a gyermekem egy második esélyt kapott. Ez nem véletlen volt, ez a Jóisten műve” – nyilatkozta bizakodva a portálnak az édesanya a májtranszplantáció utáni 5. hétben, mivel most már kezdenek fejlődést látni Olivér állapotában.

Az orvosok még nem tudják, mennyi időt kell Lyonban tölteniük. Az édesanya szerint év végéig még biztosan nem térhetnek haza Kolozsvárra, mert túl sok volt a szövődmény.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top