nlc.hu
Egészség

Szervátültetés: máját és veséjét adta az anyjának

Kétszer mentette meg az anyja életét a szervei adományozásával

Egy nő egyik veséjét és a májának egy részét is édesanyjának adományozta, miután az idős asszony kétszer is szervátültetésre szorult.
Lánya fogja az anyja kezét a kórházi ágyon

Kétszer mentette meg az édesanyja életét egy amerikai nő azzal, hogy a mája egy részének felajánlása után egyik veséjét is odaadta neki.

A most 71 éves Julia Harlinnál néhány évvel ezelőtt az egyik leggyakoribb krónikus májbetegséget, nem alkoholos eredetű zsírmájat és az abból kialakuló steatohepatitist (NASH) diagnosztizáltak. Az amerikai nő egyetlen túlélési esélye a májátültetés volt.

Sírva fogadták a bejelentést

A hosszú transzplantációs várólista miatt azonban évekig kellett volna várnia, hogy megfelelő donort találjanak, akinek a vércsoportja és a többi egészségügyi jellemzője is megfelelő. „Azt mondták, hogy valószínűleg legalább öt év, ha nem több, mire el tudják végezni a transzplantációt” – mondta a marylandi Frederickben élő asszony a Good Morning Americának.

Bár Juliának öt gyereke van, nem akarta, hogy bármelyikük is donor legyen, mert – ahogy fogalmazott – akkor nemcsak saját maga, hanem miattuk is aggódott volna. Lánya, Eileen Harlin és két másik testvére azonban titokban, édesanyjuk tudta nélkül jelentkezett élő donornak, hogy lerövidítsék a hosszú várakozási időt. Eileen aztán megkapta a vizsgálatok eredményét: megfelel donornak. A hírt anyák napján közölte a családdal.

„Azt mondtam: »Hé, ne haragudjatok. Az elmúlt hónapokban teszteket csináltattam, hogy kiderüljön, alkalmas vagyok-e donornak. Az vagyok, és meg akarom csinálni.« Erre elkezdtek sírni” – idézte fel az érzelmes pillanatokat Eileen Harlin.

Mi az a nem alkoholos zsírmáj?

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években. A betegség fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, gyulladással, szöveti károsodással járhat, májzsugort is okozhat, így a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni, és végső soron akár rák is kialakulhat. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre több ilyen beteg van – olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.

A NASH kialakulásának okai nem egyértelműek, de többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, nőknél és férfiaknál nagyjából azonos arányban. Hosszú ideig tünetmentes, többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek – súlyvesztés, fáradtság, gyengeség esetén –, amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség, mely évek, esetleg évtizedek alatt fejlődik ki. Ezért nagyon fontos a megelőzés.

Műtét utáni sokk

A májátültetést 2022. augusztus 16-án sikeresen elvégezték a baltimore-i Marylandi Egyetem Orvosi Központjában, Julia megkapta lánya májának egy részét. Ám amikor mindenki azt gondolta, a nehezén túl vannak, nem sokkal a műtét után jött újabb sokk: az idős asszony veséi elkezdtek leállni a hepatorenális szindróma következtében. Ez az állapot azért alakult ki, mert a súlyos májkárosodás miatt a vese vérellátása is csökkent, és ez veseelégtelenséget okozott. Emiatt Juliának új vesére volt szüksége.

Elkezdtem sírni, megint, mert nem tudtam elhinni, hogy újra keresztül kell mennem ezen

– mondta Julia Harlin.

A lánya azonban ezúttal is rendkívül önfeláldozó volt; megint jelentkezett donornak, és ismét alkalmasnak találták. A sikeres veseátültetést végül ugyanabban a kórházban végezték el 2023. december 19-én. Julia vesefunkciói azonnal helyreálltak, anyát és lányát az operáció után pár nappal már haza is engedték. A történet hőse Eileen, aki kétszer is megmentette az édesanyja életét.

Nagy ritka az ilyen dupla szervátültetés

Elképesztően kevés az olyan élő donoros transzplantáció, amikor ugyanaz a donor ugyannak a betegnek két szervet is adományoz, ráadásul nem egyszerre, hanem egymást követően, és a két átültetés között eltelik némi idő – mondta a beavatkozásokról dr. Daniel G. Maluf, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Kar transzplantációs programjának igazgatója, aki Julia Harlin sebésze volt mindkét műtétnél.

A kettős élő donoros szervátültetés annyira ritka, hogy Eileen Harleen csupán a 14. olyan személy az Egyesült Államokban, aki két külön műtét során egy veséjét és májának egy részét adományozta egy betegnek. Dr. Malauf elmondta, hogy erre azért kerülhetett sor, mert az első transzplantáció után az orvosi team Eileen kiváló egészségi állapotára tekintettel úgy döntött, hogy nincs akadálya a második transzplantációnak.

„Nagyon nagylelkű és gondoskodó. Bármit megtenne bárkiért, tényleg… Ha felhívom, nem számít, hány óra van, máris kocsiba ül, és jön Pennsylvaniából” – dicsérte Julia a lányát. Eileen pedig arra biztat mindenkit, hogy ha kell, segítsen szervadományozással, akár ismeretleneknek is, mert így meg lehet menteni valakinek az életét. Édesanyjáról pedig ezt mondta:

Tudom, hogy mennyire szeretne még huszonvalahány évet élni, hogy láthassa az összes unokáját férjhez menni, lediplomázni meg minden ilyesmit. És tudom, hogy ő is megtenné ezt értem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top