nlc.hu
Egészség

Megoldás lábfájás kezelésére

Lábfájás az egész napos állástól? Van erre megoldás!

Nem könnyű egész nap talpon lenni és rohangálni, ha fáj a lábunk. Sokszor ez az aktív életmód ennek a fájdalomnak az okozója. Így léphetünk ki az ördögi körből!

Foglalkozásunktól függetlenül általában elkerülhetetlen, hogy hosszabb ideig álldogáljunk. Természetesen az aktív életmód sokkal jobb az egészségünknek, mintha egész nap az íróasztalunknál ülnénk. De ha nem gondoskodunk megfelelően lábainkról, annak negatív hatásai lehetnek testünk többi részére, sőt, még a mentális egészségünkre is.

Lábát masszírozó nő.

Az egész napi állástól mindenkinek megfájdul a lába

Ha magunkra ismertünk az előbbi sorokban, mivel egész nap talpon kell lennünk, akkor ez a cikk megoldást kínál problémáinkra. Dr. Brad Schaeffer lábgyógyász szakorvos (podiáter) és lábsebész elárulta, hogy milyen óvintézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy lábunk egészsége ne legyen kihatással teljes jólétünkre. Íme, amit tudnunk kell a megfelelő lábbelik, betétek és egyebek kiválasztásáról a teljes test egészségének megőrzése érdekében.

5 szakértői tipp a lábfájás csökkentésére

Ha valaki egész nap áll, akkor valószínűleg már ismeri az ezzel járó testi megterhelést, amely végül krónikussá válhat. „A hosszan tartó állás olyan egészségügyi következményekkel járhat, mint a hátfájás, az izomfáradtság, valamint a láb- és lábfejgörcsök – magyarázza Dr. Schaeffer.

A hosszú távú, hosszan tartó állás miatt a szervezetünkre nehezedő plusz stressz ízületi gyulladást és magas vérnyomást is eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a láb egészségére való odafigyelés a test minden más egészségi állapotára is jótékony hatással lehet. Ezekre figyeljünk oda a következőkben.

Válasszunk megfelelő lábbelit

A megfelelő lábbeli kiválasztása nagymértékben javíthatja az általunk érzett lábfájdalmakat. Ez egy remek kiindulópont, ha először észlelünk lábfájdalmakat. Íme néhány gyors tipp Dr. Schaeffertől, hogyan válasszunk lábbelit:

  • Ha gyakori, mindenhol jelentkező lábfájdalmat észlelünk, keressünk olyan cipőt, amely jobban alátámasztja a talpboltozatot.
  • Ha csak sarkunkban észlelünk fájdalmat, akkor lehet, hogy plantáris fasciitisünk, talpi bőnye gyulladásunk van, amely a magasabb talpboltozatú embereket érinti. Ezen a megfelelő talpbetétek tudnak segíteni.
  • Cipővásárláskor vigyünk magunkkal egy rajzolt körvonalat a lábunkról, és kerüljük az olyan cipőket, amelyek rövidebbek vagy keskenyebbek, mint a rajz.
  • Felejtsük el a cipők betöréséről szóló mítoszt. Dr. Schaeffer szerint a cipőnek már a felpróbálás pillanatától kezdve kényelmesnek kell lennie.
  • Keressünk olyan cipőt, amelynek stabil sarka és széles orra van.

Megfelelő testtartás

Dr. Schaeffer szerint számos olyan testtartási technika létezik, amelyet azonnal ki lehet próbálni a lábfájás javítása érdekében. „Ha vállszélességű kis terpeszben állunk, az segíthet egyenletesen elosztani a súlyt a lábunkon, ahelyett, hogy az egyik lábunkra támaszkodnánk vagy a sarkunkra helyeznénk a súlyt” – mondja.

Használjunk talpbetétet

Talpbetétet a talpához illesztő ember.

Keressük fel orvosunk megfelelő talpbetétért

A talpbetéteket fentebb már érintettük, de nem szabad elhanyagolni a lábfájás efféle kezelését. Dr. Schaeffer szerint valódi, kézzelfogható eredményt hozhatnak. Először is fontos, hogy megértsük, milyen típusú lábunk van, mielőtt talpbetétet vagy ortézist választunk.

„Vannak, akik lúdtalpasak, magas talpboltozatúak vagy bütykeik vannak. A talpbetétek egyszerűen a megfelelő irányba teszik a lábat, hogy a test többi része a helyére kerüljön – mondja Dr. Schaeffer. – A megfelelő talpbetét kiválasztásakor mérjük fel a lábunk, de legjobb, ha szakemberhez fordulunk, hogy kiderítsük, milyen típusú lábunk van.”

Érdemes megfontolni az egyedi ortézisek használatát, ha krónikus lábfájdalmaink vannak, amelyek a test más részeire is kihatnak. „Az egyedi ortézisek előnyei közé tartozik a jobb egyensúly, a fájdalom csökkenése a lábtól egészen a hát alsó részéig, a lábfej rendellenességeinek korrigálása és az általános testtartás javítása – magyarázza Dr. Schaeffer. – Ha egy kicsit több segítségre van szükségünk egy krónikus problémára, akkor az ortézisek kínálják a megoldást.”

Gyakorlat lábápolás és fájdalomcsillapítás

Természetesen az általános lábhigiénia hozzájárulhat a láb egészségének javításához. Ha a lábujjkörmeink túl hosszúak, akkor nyomhatják a cipőt, ami görcsös és fájó lábujjakat okozhat, amely lábfájdalmat eredményezhet. A helyi fájdalomcsillapító krémek segíthetnek a probléma gyógyításában a köztes időszakban, mielőtt talpbetétet vagy ortézist vásárolnánk.

A lábak meleg, Epszom-sós fürdőben való áztatása segíthet a fájdalom enyhítésében, mivel fokozza a vérkeringést és segít a gyulladáson. A talpreflexológia vagy a masszázs kipróbálása szintén hasznos lehet.

Erősítsük és nyújtsuk a lábizmokat

Lábát fogó sportoló nő.

Mozgás közben is megfájdulhat a lábunk, ezért fontos erősíteni

Mint testünk bármely más részét, a lábizmok edzése is segíthet azok megerősítésében, így megelőzhetjük a későbbi lábfájdalmakat. „Remek gyakorlat a mezítlábas séta a homokban – javasolja Dr. Schaeffer. – Nagyszerű módja a lábfej és a vádli nyújtásának és erősítésének. További hasznos nyújtógyakorlatnak számítanak a lábujjemelések, a talppal markoló mozdulatok és a lábujjhajlítások.”

Ha úgy tűnik, hogy a nyújtás nem segít, és a lábfájdalom krónikus, lehet, hogy itt az ideje, hogy szakemberhez forduljunk. Lehet, hogy komolyabb nyújtásra/edzésre van szükségünk egy gyógytornász közreműködésével, hogy segítsen a testünk optimális működését helyreállítani és enyhüljön a tartós lábfájdalom.

(Forrás: Shape, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top