nlc.hu
Egészség

Megszűnik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat

Eldőlt: megszűnik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat

A jövőben csak a kormány által meghatározott foglalkozásoknál és munkaköröknél kell orvosi vizsgálat.
Orvos a beteg vérnyomását méri

Elfogadta a parlament azt a javaslatot, amely a többi közt eltörli a munkaköri alkalmassági vizsgálat részeként elvégzett kötelező orvosi vizsgálatot – írja a Telex.

A módosítást azzal indokolták, hogy így csökkenthetők a munkáltatók és munkavállalók adminisztrációs terhei, a cégeknek pedig anyagi könnyebbséget is jelent.

Az eltörlés nem minden munkakörre vonatkozik majd, a kormány meghatározhat olyan foglalkozásokat és munkaköröket, ahol előírás lesz a kötelező vizsgálat. És a törvény lehetőséget ad arra is, hogy a munkáltató kötelezővé tegye a vizsgálatot.

A javaslat ellen korábban több szakember és a Magyar Orvosi Kamara is felszólalt. Álláspontjuk szerint a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat fontos része a népegészségügynek, számos probléma korán kiszűrhető ezeket az ellenőrzéseken, sokan pedig amúgy nem járnak rendszeresen orvoshoz, csak amikor már nagy a baj.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top