nlc.hu
Egészség

Allergiás a karácsony illataira

Ez a nő allergiás a karácsonyi illatokra

Még a hagyományos angol karácsonyi pitébe is belehalhat.

Kevés lelkesedéssel várja az ünnepeket a The Sun által bemutatott Anne Murray. A 61 éves asszonynál még csecsemőkorában diagnosztizáltak súlyos asztmát és az is kiderült, hogy gyermekkora óta allergiás a karácsony illataira, a többi közt az olyan hagyományos ünnepi alapanyagokra, mint a citrusfélék vagy a fahéj.

Anne 11 éves volt, amikor szembesült azzal, milyen súlyos az allergiája, ugyanis édesanyja, aki akkor alig volt 34 éves egy asztmás rohamban meghalt. Anne pedig ugyanezt a betegséget örökölte és 2016-ban majdnem nála is bekövetkezett a tragédia, amikor egy kertészetben megszagolta a citrusokkal impregnált fenyőtobozokat.

Azóta változtatott az életmódján, a karácsonyi bevásárlást például már szeptemberben befejezi, hogy elkerülje az ünnepi szagok közelségét a bevásárlóközpontokban, és gyakran visszautasítja a karácsonyi partikra szóló meghívásokat.

Ez eléggé elválaszt mindenkitől – ha a barátaim karácsony környékén el akarnak menni, meg kell kérnem őket, hogy menjenek el olyan helyekre, ahol tudom, hogy biztonságban vagyok” – mondja Anne, aki képtelen megmaradni az ünnepi illatok közelében, mert őt egy karácsonyi pite illata is megölheti.

forró tea

Ettől már allergiás rohamot kapna (Fotó: Pexels.com)

Annyi dolognak vannak karácsonyi fűszerei, amelyekre az ember általában nem is gondolna. Kettős csapás az asztmám és az allergiám miatt – pusztán olyan dolgok szaglása, ízlelése vagy érintése, mint a narancs, megölhet” – mondta.

Utazáskor gyakran előre fel kell hívnia a légitársaságot, hogy az utasok csak a gépről leszállás után egyenek vagy pucoljanak narancsot, és minden kollégáját értesítenie kell, hogy ne viseljen ünnepi parfümöt az irodában.

Nem megyek a szupermarketek közelébe és ilyesmi – nem éri meg a kockázatot” – mondja Anne, aki azért várja a karácsonyt, mert idén végre egyedül lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top