nlc.hu
Egészség

A kedvesség egészségügyi hatásai

Az egészségednek is jót tesz, ha kedves vagy másokkal

A kedvesség nem pusztán jótett, hanem olyan cselekedet, ami még az egészséget is pozitív irányban befolyásolja.

Kedvesnek lenni, valljuk be, nem tart semmiből. Elég egy apró mosoly, egy jó szó, egy szívből jövő bók, vagy akár egy udvarias gesztus, és máris szereztünk a másiknak egy jó napot. Mindezt úgy, hogy nem is került semmibe. Sőt, valódi előnyökkel jár ránk is nézve, ha picit megerőltetjük magunkat és figyelemmel fordulunk a másik felé, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy a kedvesség gyakorlásával könnyebb kezelni a stresszt, javul a szív- és érrendszer egészsége, és összességében hosszabb életet köszönhetünk neki – hogy csak néhányat említsünk elöljáróban.

Feszültség? Az meg mi?

A stressz számos egészségügyi probléma kiváltója, előidézhet szorongást, depressziót, alvásproblémákat, vagy akár kognitív zavarokat is. Azonban a kedvesség ellensúlyozza ezt, hiszen csökkenti a kortizol – stresszhormon – szintjét, ezáltal a vérnyomásra, a fájdalomérzetre, a szorongásos panaszokra is hatással van, és erősíti az immunrendszert. Egy kutatás során arra jutottak, hogy a kedvesség elősegíti a nagylelkűséget, a másokkal való kapcsolatteremtést és a befogadás érzését, így végső soron a stresszel szembeni ellenálló képességet is javítja. Nyilván ennek hatására nem fog eltűnni a következő határidős feladat miatt érzett nyomás, de hosszú távon megtanítja, hogy nyugodtabban reagáljunk a felmerülő nehézségekre, akadályokra.

Ne legyél szívbajos!

Ha jót teszünk másokkal – vagy akár magunkkal is, hiszen az öngondoskodás legalább ennyire fontos –, az a saját mentális egészségünkre is pozitívan hat. A kognitív viselkedésterápiát – ami részben a pozitív visszacsatolásra épít – szorongás és depresszió kezelése során is sikerrel alkalmazzák a szakemberek, tehát mindenképp érdemes kihasználni a kedvesség csendes erejét.

Tanulmányok alátámasztják, hogy aki pszichológiai értelemben jól érzi magát, annak az egészsége is jobb. A kedvesség pedig, mint stresszcsökkentő módszer, kifejezetten jó hatással van az anyagcserére és a szív működésére is.

Fordulj magad felé megértéssel!

Ha a vércukorszintet nem szabályozzák megfelelően, az hangulatingadozást okoz. Különös dolog történik azonban, amikor kedvesen és megértően bánunk magunkkal. Kutatások szerint az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegek, akik nyolc hétig gyakorolták az önrészvétet, arról számoltak be, hogy csökkentek a depressziós pontszámaik és a betegségeikkel összefüggő szorongásra adott pontszámaik is.

A szakemberek szerint az önmagunkkal szembeni kedvesség csökkentheti a stresszhormonok szintjét, és megnyugtathatja az idegrendszert, aminek szintén szerepe van a vércukorszint kiegyensúlyozásában.

A kedvesség boldogságot szül

Nem, ez nem közhely! Egy korábbi vizsgálatban kimutatták, hogy amikor a résztvevők nyomon követték saját kedves viselkedésüket más emberekkel szemben, és megszámolták, hány kedves gesztust tettek egy héten keresztül, arról számolták be, hogy boldogabbnak érezték magukat, mint a kontrollcsoport, akik nem követték figyelemmel kedvességüket.

Egy újabb vizsgálat pedig kiderítette, hogy azok az emberek, akik hét napon keresztül kedveskedtek – barátokról és családtagokról, idegenekről vagy önmagukról – boldogságfokozódásról számoltak be. Minél kedvesebbek voltak, annál boldogabbaknak érezték magukat!

A hosszú élet titka

Bizonyos kutatási területek szerint a kedvesség segíthet tovább élni. Egy közel 13 ezer, 50 év feletti felnőtt bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akiknek a legmagasabb volt a céltudatosságuk, 46 százalékkal csökkent a halálozási kockázatuk, valamint optimistábbak voltak, és kevésbé magányosak.

A kedvesség hatással lehet a test egészségének egy fontos jelzőjére is, az úgynevezett telomerekre. Ezek a DNS-ünk részét képezik, és szerepet játszanak a sejtnövekedésben, hosszúságuk pedig fontos biológiai marker, amely testünk öregedésének egyik szempontja. Egy 2019-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy mindössze egyetlen, hathetes műhelymunka, ami a szeretetteljes-kedvesség meditáción alapult, segített megvédeni a telomereket – ez lassíthatja a biológiai öregedési folyamatot.

Ez persze nem a bölcsek köve, örökké nem fogunk tőle élni, de kétségtelen, hogy az általános egészségi állapotot nagymértékben befolyásolja.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top