nlc.hu
Egészség

Hőmérséklet és szélrekord

Brutális melegfront van, hő- és szélrekordok dőltek meg

Sopronban például fél óra alatt kilenc fokot emelkedett a hőmérséklet.

Az országos napi meleg rekord mellett a fővárosi szélrekord is megnőtt szerdán. A HungaroMet Zrt. csütörtöki bejegyzése szerint a soproni Kuruc-domb meteorológiai állomásán fél óra alatt kilenc Celsius-fokkal

emelkedett a hőmérséklet a szél felerősödése miatt.

A léghőmérséklet így egészen 16,1 fokig emelkedett, amivel megdőlt a január 24-re vonatkozó országos legmagasabb hőmérséklet rekordja. 1993-ban ugyancsak a soproni Kuruc-dombon, valamint Rajkán mértek 15,5 fokos csúcshőmérsékletet.

Ugyancsak a múlté az eddigi legnagyobb széllökés

január 24-re vonatkozó fővárosi időjárás rekordja, miután a jános-hegyi meteorológiai állomáson óránkénti 100 kilométeres erősségű (27,9 m/s) széllökést regisztráltak. Ezen a napon 1985-ben Budapest Örsöd állomáson mérték a korábbi rekordot, mivel akkor óránkénti 87 kilométeres széllökést regisztráltak.

Melegfront során a légnyomás csökken

a páratartalom nő, amiből az arra érzékenyek már órákkal a front érkezése előtt megérezhetik. Leggyakoribb tünet a fejfájás , migrén, de okozhat a meleg front ingerlékenységet, álmatlanságot, vérnyomás csökkenést, lelassult koncentrációt, fáradékonyságot, levertséget és depressziós panaszokat is.

Fizikai és szellemi terhelhetőségünk csökkenhet, megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózishajlam. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás és a vércukor szintje is. A vérben emelkedik a fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium, viszont csökken a káliumtartalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top