nlc.hu
Egészség

Jégfürdőzés előnyei

Dermesztő, de megéri! Miért előnyős a jégfürdő?

A jégfürdőzést azoknak is javasoljuk, akik nyáron fáznak a tengervízben! Ez sokkal rosszabb lesz, viszont az előnyök mindenért kárpótolnak majd!

Az emberek évszázadok óta használják a jégfürdőt a lehetséges terápiás egészségügyi előnyei miatt. A jégfürdő segíthet az izomfájdalom csökkentésében, az általános fájdalom mérséklésében és a hangulat javításában. A jégfürdő a hideg vizes terápia egyik fajtája, amely során a testet körülbelül 5-15 percig jeges vízbe merítjük. Ez a krioterápia egyik fajtája, amely során a testet rövid ideig nagyon hideg hőmérsékletnek tesszük ki.

Íme, minden, amit tudnunk kell, mielőtt belevágnánk a dermesztő fürdőzésbe!

Kád víz hegyi kilátással.

Fotó: Unsplash

Hogyan működnek a jégfürdők?

Jégfürdőzés közben a hideg víz csökkenti a test és a bőr hőmérsékletét. Ez a hőmérsékletváltozás szűkíti a bőr vérereit (érösszehúzódás), miközben a test megpróbál melegen maradni. Amikor kiszállunk a jégfürdőből, az erek kitágulnak (értágulás), és az oxigénben és tápanyagokban gazdag vért visszapumpálják a test szöveteibe, beleértve az izmokat is. Ez a folyamat segíthet csökkenteni a gyulladást – például az edzés utáni izomfájdalmat.

A vízbe merülés nyomást is gyakorol a testre, ezt a folyamatot hidrosztatikus nyomásnak nevezzük. A hidrosztatikus nyomás hatására a szív, az agy és a tüdő felé áramlik a vér – így még több oxigén és tápanyag jut ezekhez a fő szervekhez.

Jégfürdő előnyei

A hideg vizes terápia számos egészségügyi előnnyel járhat a testhőmérséklet csökkentése és a keringés fokozása révén. Azonban remek módszer a fájdalmak enyhítésére is. A jég alkalmazása közismerten szűkíti az ereket, ami segít csökkenteni a duzzanatot, a fájdalmat és a gyulladást egy sérülés után. A kutatások azt is kimutatták, hogy amikor a hideg víz a bőrön található hideg receptorokat éri, elektromos impulzusokat küld az agyba, amelyek fájdalomcsökkentő hatással bírnak.

Egy 2022-es tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 20 percig áztatták magukat 12 Celsius-fokos tengervízben, jelentősen javult az önbecsülés, és csökkent a feszültség és a düh.

Egy másik tanulmány szerint 5 perc merülés 20 Celsius-fokos vízben javította az éberséget, csökkentette az idegességet és mérsékelte a stresszt.

Jeges vízben álló nő.Mellékhatások és kockázatok

A jégfürdőben való elmerülésnek vannak kockázatai. Az, hogy a szervezet hogyan reagál a jégfürdőre, olyan tényezőktől függ, mint az egészségi állapot, a vízben töltött idő és a hőmérséklet. A jégfürdő lehetséges mellékhatásai a következők:

  • Hideg okozta kiütés: Viszkető és fájdalmas bőrkiütés alakulhat ki, ha az extrém hideg megsérti a bőr zsírszöveti rétegét. Ez pikkelyes foltok, kemény dudorok vagy mély csomók formájában jelentkezhet.
  • Hidegsokk: A 15 Celsius-fok alatti vízben való hirtelen elmerülés sokkot okozhat a szervezetnek, és olyan tünetekhez vezethet, mint a szapora légzés és szívverés, valamint magad vérnyomás. Ez a szívet is nagyon megterhelheti.
  • Alacsony testhőmérséklet (hipotermia): A jégfürdőtől túlságosan lehűlhetünk, és a testhőmérsékletünk veszélyesen alacsonyra csökkenhet. Ez végül szervi elégtelenséghez vezethet.
  • Jég okozta égési sérülések: A jéggel való közvetlen érintkezés megégetheti a bőrét, ami fájdalmas hólyagokat és elszíneződött vörös, fehér vagy szürke bőrt okozhat. Fagyási sérülések is kialakulhatnak – a bőr és az alatta lévő szövetek megfagyása által okozott bőrkárosodás és szövetelhalás.
  • Idegkárosodás: A hosszan tartó hidegnek való kitettség le tudja csökkenteni a véráramlást ahhoz, hogy elpusztítsa a szöveteket és maradandó neuropátiát (idegkárosodást) okozzon. Az idegkárosodás fájdalomhoz, zsibbadáshoz és az izomerő elvesztéséhez vezethet.

Mielőtt kipróbálnánk a hideg vizes merülést, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal. Különösen akkor, ha valamilyen egészségügyi problémánk is van.

Hogyan vegyünk jeges fürdőt

Jégfürdőt vehetünk otthon vagy egy hűvös tóban is. Egyes fitneszközpontok és fizikoterápiás klinikák hideg vizes merülőterápiát is kínálnak. Ha otthon szeretnénk jégfürdőt venni, a legegyszerűbb, ha a fürdőkádat használjuk.

  1. Helyezzünk egy nagy törülközőt közvetlenül a kád mellé.
  2. Viseljünk könnyű sportruházatot, például rövidnadrágot, sportmelltartót vagy pólót. Ez segít megvédeni az érzékeny bőrfelületeket. Viselhetünk fürdőruhát, kesztyűt és zoknit is.
  3. Töltsük meg a kádat hideg vízzel, és adjunk hozzá jeget, hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet.
  4. Használjunk hőmérőt a vízhőmérséklet ellenőrzéséhez. Célozzuk meg a 10-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet.
  5. Állítson be egy időzítőt 10-15 percre.
  6. Lassan ereszkedjünk bele a kádba, deréktól lefelé merülve el a hideg vízben. Ha eddig sikerült eljutnunk, akkor a következő lépés legyen az, hogy a víz a nyakunkig érjen.
  7. Próbáljunk meg lazítani, mély lélegzeteket véve. Amennyiben rosszul érezzük magunk, szálljunk ki hamarabb, különösen akkor, ha még ismerkedünk a jeges fürdővel.
  8. Amikor az időzítő megszólal, szálljunk ki a kádból, és vegyük le a nedves ruhákat. A kikészített törülközővel alaposan törölközzünk meg.

Ha még nem jégfürdőztünk, akkor mindenképpen legyen a közelben valaki, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Néhány tipp a sikeres jégfürdőhöz

  • Kezdjük az ismerkedést valamivel 10-15 Celsius-fok feletti hideg zuhannyal. Ismételjük ezt addig, amíg a leghidegebb vízbeállítást elérjük.
  • Ha már megbarátkoztunk a hideg zuhanyozással, kezdjünk el a leghidegebb vízbeállítással megtöltött kádban ülni. Lassan adjunk hozzá jeget, hogy közelebb kerüljünk a 10-15 Celsius-fokhoz.
  • Kezdjük 2-5 perccel, és lassan növeljük a jégfürdőben töltött időt. Néhány hét alatt növeljük 10, végül pedig 15 percre.
  • Eleinte merítsük bele csak a lábunk. Amint ezzel nincs gond, lassan engedjük bele testünk többi részét is, ameddig már nyakig benne nem leszünk a hideg vízben.

(Forrás: health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top