nlc.hu
Egészség

Mi a lipödéma?

Miért veszélyes a lipödéma, és kiket érint?

Ahogy nő a tudatosság a rendellenes zsírszövetek lipödémás állapotáról, úgy nő az érdeklődés a kezelés iránt is. Tudjuk meg, hogy mi is lehet a baj!

Egyre többet hallhatunk a lipödémáról. A kifejezésre történő keresések nemrégiben 400 százalékkal megugrottak. Ez azt jelenti, hogy egyre több ember nem csak értesül erről az állapotról hanem megoldást is keresnek rá.

A lipödéma során a kóros zsír felhalmozódik a lábakban és néha a karokban, valamint gyakran fájdalommal jár. Könnyen összetéveszthető más betegségekkel, például cellulitisszel vagy a nyiroködémával (a lágy testszövetekben felgyülemlett folyadék).

Mi az a lipödéma?

Lipödéma előfordulásai, illusztráció.

A lipödéma krónikus állapot, amelyben a bőr alatt „rendellenes zsír” halmozódik fel, és amely a nők mintegy 11 százalékát érinti. A „rendellenes zsír” furcsán hangozhat, de a lipödéma egyik megkülönböztető jele, hogy az érintett területek „általában csomósak és gyakran nagyon érzékenyek; akár egy macska ölben tartása is fájdalmas lehet” – mondja Peter Neligan, a Washingtoni Egyetem plasztikai sebészeti részlegének professzora.

A lipödéma leggyakoribb a nőknél, és leggyakrabban az alsó végtagokon fordul elő. A karokat is érintheti, bár ez ritkábban fordul elő. Jellemzően az emberek testszerte híznak és fogynak. A lipödemánál azonban a zsírterületek aránytalanok a test többi részéhez képest.

A fogyás itt nem segít. Ellentétben a „normális zsírral”,  a lipödéma „rendellenes zsírja” makacsabb, és nem reagál semmilyen diétára vagy testmozgásra. Bár a lipödéma bármilyen testsúlyú embert érinthet, az elhízás közös tényező.

Mi okozza?

A rendellenesség pontos oka ismeretlen. Egy megjelent tanulmány szerint hormonális változások idején, például a pubertáskor és a terhesség idején alakulhat ki. Dr. Neligan szerint pedig örökletes is lehet. Ez bonyolítja a dolgokat, és ez az egyik oka annak, hogy a lipödemát annyira aluldiagnosztizálták. Mivel a betegség hajlamos a családban öröklődni, „az emberek gyakran nem tudják, hogy ez a betegségük. Azt gondolják, hogy anyukámnak is ilyen lábai voltak, így a mi családunkban ez természetes” – mondja dr. Neligan.

Egy másik bonyolító tényező, hogy az orvosok hajlamosak elmulasztani a lipödéma megállapítását, vagy tévesen elhízásnak diagnosztizálhatják. Esetleg – mivel duzzadt lábként jelentkezik – „gyakran tévesen nyiroködémának diagnosztizálják, ami egy másik, hasonló megjelenésű állapot, amelyben a nyirokfolyadék áramlásának elzáródása áll fenn” – mondja dr. Neligan.

Ez is érdekelhet Kései étkezés és következményei Megnézem

Mindez a lipödemát nehezen kezelhető állapottá teheti. A makacs súlygyarapodás a lábakban valakinél tinédzserként vagy fiatal felnőttként kezdődhet, a diéta és a testmozgás nem segít, és a súlyt fájdalmas duzzanat és könnyű véraláfutás kísérheti. Egy 209 lipidemás beteg körében végzett felmérés szerint az állapot gyakran társult depresszióval és migrénnel.

Lipödéma és cellulit: miben különböznek?

Mérőszalaggal körbetekert narancsok.

A lipödémában lévő zsír különbözik a cellulittól. A legalapvetőbb megfogalmazásban a cellulit kozmetikai jellegű, és nem okoz fájdalmat, míg a lipödéma orvosi állapot. „A cellulit könnyebben felismerhető – mondja dr. Neligan. – A lipödéma esetében gyakran nem igazán látszik, hacsak nem dörzsöljük végig óvatosan a kezünket a combon, akkor viszont az a benyomásunk, hogy alatta csomósság van.

A zsírleszívást mindkettő kezelésére használják, de a cellulitisz kezelésére szolgáló zsírleszívás vegyes véleményeket kap a komplikációk és az elégedettség tekintetében. Azok a betegek azonban, akik zsírleszívást végeznek a lipödéma kezelésére, nagyrészt a kellemetlenségek minimalizálása és egy krónikus állapot korrigálása érdekében teszik ezt. Műtét után az életminőség javulásáról és a fájdalom csökkenéséről számolnak be.

Ez is érdekelhet Megnézem

Lipödéma vagy nyiroködéma?

Nem csak hasonló a nevük, de hasonló tünetekkel is jelentkeznek. A megfelelő diagnózist keresők számára ez újabb komplikációkat jelent. És ott van az a tény, hogy a nyiroködéma miatt kezelt emberek 15-17 százaléka lipödémával is küzd, így a helyzet még zavarosabbá válik. De míg a lipüdéma a kóros zsír felhalmozódása, a nyiroködémát a szövetek duzzanata okozza, amelyet a nyirokrendszer által nem elvezetett, fehérjében gazdag folyadék felhalmozódása vált ki.

Mi a lipödémás műtét?

Egy szóval: zsírleszívás.

Néhány további szóval: ez a zsírleszívásnak egy speciálisabb és kockázatosabb formája, mint a szokásos kozmetikai eljárás, mivel:

  • lényegesen több szövetet távolítanak el
  • az eltávolított zsír más minőségű

A lipödéma esetén a zsír általában eléggé rostos, nehezebb eltávolítani, ezért más csöveket, azaz kanülöket használunk, mint a kozmetikai zsírleszívásnál – magyarázza dr. Neligan. – Az eltávolítandó szövet mennyisége elég nagy. A legtöbb, amit egy lábból eltávolítottam, 11 liter volt. Ez meghaladja a kozmetikai zsírleszívásnál javasoltakat.”

Bizonyos esetekben a páciensnek a zsírleszívás után bőrfeszesítésre lehet szüksége a felesleges bőr eltávolítása érdekében.

Combja elé szívet formáló női kezek.

Milyen kockázatai vannak a lipödémás műtétnek?

A túlzott vérzés és a folyadékvesztés komoly kockázatokat rejt magában. A lipödémás műtéten átesett nők körében végzett felmérés szerint a leggyakoribb szövődmények a laza bőr növekedése, a szöveti fibrózis (a szövetek megkeményedése), a vérszegénység, a vérrögök és a nyiroködéma voltak.

„Nem világos, hogy a résztvevőknél a beavatkozás miatt alakult-e ki nyiroködéma, vagy az idő múlásával az alapjául szolgáló nyirokrendszeri diszfunkció miatt alakult ki nyiroködéma” – állapította meg a 2021-es felmérés.

Mennyi ideig tart a lipödémás műtét eredménye?

A fent hivatkozott felmérésben, amelyben „az életminőség a betegek 84 százalékánál javult, a fájdalom pedig a betegek 86 százalékánál javult” a műtét után. A betegek több mint 50 százaléka számolt be arról, hogy a kezelt területeken és azokon kívül is volt némi új zsírszövet-növekedés. Egy ugyanabban az évben közzétett külön felmérés eredményei azonban sokkal biztatóbbak voltak. A legtöbb esetben a betegek saját bevallásuk szerint legalább 12 évig tartottak az eredmények.

(Forrás: allure, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top