nlc.hu
Egészség

Női szépség tabui

Szőrszálak, sötétedő mellbimbó, megnyúlt szeméremajkak: nem vagy egyedül, ledöntjük a női tabukat!

Ne legyen tabu többé, amit még a legjobb barátnődnek sem mersz elmondani: mind küzdünk a szőrszálakkal, a mellbimbó és szeméremajkak változásával...

Egy szőrszál az állunkon, egy másik a mellünkön… – természetes jelenség, nekünk mégis romokban hever az önbecsülésünk, amikor felfedezünk ilyesmit. Pedig jó, ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül! Döntsük le a tabut néhány olyan jelenségről, amit a barátnőnkkel is nehezen merünk megbeszélni!

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Kellemetlen szőrszálak

A nők arcán, mellén, vagy más, korábban cseppet sem megszokott helyen megjelenő szőrszál természetes jelenség. Persze ez nem nyújt mindenek felett álló vigaszt, de talán mégis hasznos tudnunk, hogy bizony a szupermodellek és más, címplapokon csodált vagy filmvásznon keresztül rajongott sztárok is küzdenek hasonlóval. Maga a jelenség több okból is kialakulhat. Nagyrészt egyikről sem tehetünk. Ilyen többek között a genetikai hajlam, a hormonháztartás problémái, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása. A szőrszálak megjelenésének megelőzésére sajnos nincs bombabiztos módszer, azonban a tünet jól kezelhető gyantázással, lézeres szőrtelenítéssel, illetve akár orvosi kivizsgálással is a hormonháztartás egyensúlyának feltérképezése érdekében.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Sötétedő mellbimbók

A mellbimbók körüli udvar szomorú, de idővel bizony több árnyalattal megváltozhat. A korábban csinos, világos rózsaszín környék sötétedni kezd, ez pedig ráadásul sokak számára aggodalomra is okot adhat, pedig ez többnyire alaptalan félelem. Különböző kozmetikai termékek azt ígérik, megváltoztatják igényeink szerint a bőr tónusát, de minden bizonnyal az a leghasznosabb, ha megértjük és elfogadjuk, hogy a hormonális változások, a terhesség és a menopauza is mind közrejátszanak abban, hogy új fejezetekhez érkezzen testünk nekünk is, mint olyan sok nőnek.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Megnyúlt szeméremajkak

A szeméremajkak megnyúlása az életkorral sajnos a legtöbb nőre jellemző változás. Nincs feltétlenül köze az életmódunkhoz, ahhoz pedig végképp nem, hogy mennyire volt aktív a szexuális életünk. A folyamat tulajdonképpen végtelenül egyszerű: ahogyan a testünk más területén, úgy itt is hat a gravitáció, a hízás és fogyás, a hormonok ingadozása, illetve az öregedés is. Az ösztrogénszint változása különösen erősen hathat a szeméremajkak és a környező szövetek rugalmasságára és szerkezetére. Ez ahhoz vezethet, hogy a szeméremajkak lágyabbá, kevésbé rugalmassá válnak, és esetleg megnyúlnak. Bár ez a változás teljesen normális, néhány nő esetében okozhat diszkomfortot, önbizalomhiányt vagy akár fizikai kellemetlenséget is, például sportolás vagy szexuális aktivitás során. Ha valaki úgy érzi, hogy lényegesen befolyásolja életét a változás, akkor jó tudni, hogy a területre vonatkozó plasztikai beavatkozások most már gyakorlatilag rutinműtétnek számítanak.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Ritkuló szempillák

A szempillalifting és műszempillák korában ez szinte lényegtelen apróságnak tűnik, mégis sok nő szembesül azzal, hogy az évek múltán már szempillái nem a régiek. Ahogy telik az idő és öregszünk, a szempillák megújulási ciklusa változhat, lassulhat, mely a pillák ritkulásához vezet. A hormonok tehetők felelőssé nagyrészt ezért is, de hátterében megbújhat gyulladás, túl erős dörzsöléssel járó sminklemosás és különböző gyógyszerek mellékhatása is. Elkeseredésre semmi ok: azon túl, hogy ez természetes folyamat része is lehet, érdemes megvizsgálnunk napi rutinunkat, vagy akár kérni egy laborvizsgálatot a tisztánlátás kedvéért. Az viszont biztos, hogy táplálkozásunkban a megfelelő fehérjebevitel, az ásványi anyagok ideális arányának betartása nagy szerepet játszhat a szempillák egészségének megőrzésében.

Fotó: GettyImage

Fotó: GettyImage

Lúdtalp és kalapácsujj

Kínosnak, kellemetlennek érezzük, emellett pedig sajnos roppant fájdalmas is tud lenni, amikor kiderül, hogy lúdtalpunk lett vagy kialakult nálunk is a kalapácsujj. Olyan téma ez, mellyel nem büszkélkedünk párunknak, pedig megnehezít minden közös sétát és kirándulást nem csupán a kialakulása, de még kezdeti kezelése is. Hátterében nem megfelelő talpbetét, korábbi, kezeletlen és elhanyagolt probléma, súlynövekedés, orvosilag kifogásolható cipők hordása húzodhat meg, ezek hatása pedig az évek során sajnos összeadódik, így nem meglepő, hogy a gond előbb vagy utóbb felüti a fejét. Szerencsére megfelelő talpbetéttel mindez orvosolható, legalábbis a folyamat megállítható. Érdemes felkészülni, hogy eleinte a láb és a talp új, talpbetét által diktál pozíciója kissé fájdalmas lehet, de már középtávon is megtérül ez a befektetés, hiszen hosszú évek aktivitását nyerhetjük vele vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top