Egyéb

Tökéletes törzsi vonások

Ismerkedj meg az afrikai Bororo törzs tagjaival — ők rendezik a világ legnagyobb férfiszépségversenyét!

Mindenki tudja, hogy egy szépségverseny sikere biztosra vehető, csak szép nőből legyen elég – gondolják a férfiak.

Ilyenkor még az is elnézhető, ha az egy szál bikinibe öltözött versenyzők néhány percig békeszeretetükről és állatvédő érzelmeikről ömlengnek. Földünk néhány eldugott szegletében azonban a zsűri előtti illegés-billegés egyáltalán nem a hölgyek feladata.

A világ annyi más nemzetéhez hasonlóan a közép-afrikai Bororo törzsnél is rendeznek szépségversenyt minden évben. A különbség csak annyi, hogy itt a fickók vállalják a megmérettetést.

Évente egyszer a nomád életmódot folytató Bororók összejönnek, és hatalmas bulit csapnak. Az “uorzó” ünnep középpontjában két hagyományos törzsi tánc — a dzsirvol és a jaake — ellejtése áll.

Nem szokatlan, hogy a vigadozók napokon át rázzák magukat a monoton zenére. Ahhoz, hogy ez sikerüljön is nekik, bőségesen fogyasztják a bendora nevű kotyvalékot. Ez amolyan helyi redbull: fűből, fakéregből és tejből erjesztve. Elvileg növeli az erőnlétet…

A bororo-bulik között nem kispályás az uorzó.

A törzs női tagjai ilyenkor elvárják a férfiaktól, hogy fessék ki magukat az okker porból és zsiradékból készült “sminkkel”, elfedve arcvonásaik különbözőségét.

A fesztiváli forgatagba rendszeresen járó egyik idegenvezető szerint ez azért van, “mert a bororók hajlamosak a belterjes szaporodásra, így nagyon sajátossá vált a testfelépítésük.

A férfiak azért festik magukat sárgára, mert a lányok szemében csakis a külcsín számít.” A csúnyák kiszórására a törzsi öregek tanácsa kijelöl egy, a legszebb lányokból álló zsűrit. Ők hosszas tanakodást követően a döntésüket úgy hozzák a győztes tudomására, hogy odalépnek hozzá, és megérintik a mellkasát.

Az átlagos szépségkirály(nő) választástól ez az esemény annyiban is eltér, hogy a nézőket itt egyenesen bátorítják a résztvevők szexuális kipróbálására.

A túravezető szerint: “ilyenkor a törzs családjai azt ünneplik, hogy túlélték a száraz évszakot. Ráadásul máskor nincs alkalmuk ilyen tömeges találkozókra. A fiataloknak meg szinte csak ekkor van esélyük összefutni a másik nem képviselőivel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top