Egyéb

Az utolsó indonéziai tigris

A világon nyolc tigris alfajt tartanak számon, ebbõl hármat Indonéziában; a bali tigrist, a jávai tigrist és a szumátrai tigrist. Sajnos a bali és jávai alfajokat az utóbbi ötven évben kiirtották, illetve kipusztultak életterük drasztikus csökkenése miatt.




Az egyedüliként megmaradt indonéziai alfajt, a szumátriai tigriseket is komoly veszély fenyegeti. Számuk folyamatosan csökken, főleg az erdőirtások és az illegális vadászat következtében. 1994-ben körülbelül ötszáz tigris élt Szumátrán, száz közülük minimális eséllyel a túlélésre, mivel lakóhelyük a fakitermelés során megsemmisült. Közben a szumátrai tigrist a mai napig nagy előszeretettel vadásszák bőréért, csontjaiért és fogaiért, holott 1972 óta ezt nemzetközi egyezmény tiltja Indonéziában. Az orvvadászokat és kereskedőtársaikat ez persze nem riasztja el a nagymacskák kilövésétől, hiszen a helyi és a nemzetközi piac hajlandó horribilis összegeket fizetni a tigrisekért. Indonéziában mágikus erőt tulajdonítanak a tigrismancsnak, fogait és csontjait amulettekként értékesítik.





A WWF indonéziai irodája két szumátrai civil szervezet segítségével megállapította, hogy 1998 és 1999 között több, mint hatvanhat tigrist lőttek ki a szigeten, közülük harminchetet ráadásul védett nemzeti parkok területén. A tigriskereskedelem virágzik az országban, befogott példányokat kínál eladásra a helyi újság, mancsaik, fogaik, bajszuk és csontjaik keresett cikkek az ország piacain.

Világos, hogy a jogi szabályozás elégtelennek bizonyult, ezért a WWF direkt kampányt indított a ragadozók megmentésére, felhívásokat intézve a lakossághoz, hogy semmilyen formában ne támogassák az orvvadászokat és a tigrisekkel kereskedőket. Kérdés persze, hogy lesz-e foganatja a figyelmeztetésnek, mert ha nem, akkor egy-két évtizeden belül a szumátrai tigrisről is csak múlt időben beszélhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top