Egyéb

Dósák az ájurvédában

Az Ájurvéda szerint az emberi élet szakaszai, az évszakok, a napszakok változásai is tükrözik és befolyásolják - bennünk és környezetünkben - a három dósát: a Vatát, Pittát és Kaphát, azt a három alapelvet, amelyek testünk és elménk mûködését irányítják, meghatározzák egészségi állapotunkat.

A három alapelv az emberi életszakaszokban

A kapha főként az élet első harmadában és a várandósság során, a test felépítésekor mutatkozik meg; az élet középső részében, az egzisztenciateremtés és önérvényesítés idején leginkább a pitta elv; az élet végén, a test gyengülésével a vata. Az időjárásban ugyancsak felfedezhetők ezek az alapminőségek. Vata minőségű a száraz, szeles idő, és tipikusan kapha jellegűek a nedves, hideg, hóolvadásos téli időszakok – ilyenkor érdemes kissé több meleg ételt-italt fogyasztani, több fűszerrel (anélkül, hogy eltérnénk az alapalkatunknak megfelelő étrendtől). Pitta minőségű a meleg idő, amikor több hűtő hatású, nyers táplálékot ajánlatos magunkhoz vennünk.


Ájurvéda évszakok

Az egymásra következő évszakok új, megváltozott körülményeket, megváltozott törvényeket hoznak a világba, melyek nem csupán öltözékünk megváltoztatását kívánják meg tőlünk, hanem számos életmódbeli változtatást is, melyeket civilizált életmódunk gyakorta elfeledtet velünk. Mindegyik évszakot a dósák egyikének megnövekedése jellemzi, így a dósák szempontjából eltérő évszakokat határozhatunk meg, aszerint, hogy mely dósa hatása meghatározó a környezetben. Magyarországon három ilyen évszakot különböztethetünk meg (ezek természetesen tájegységenként változhatnak, az alábbi felsorolás az általános jellemzőket veszi figyelembe):


  • A Kapha-évszak körülbelül márciustól júniusig tart, jellemzője a tavasz kellemes hűvössége, a nedvesség és a sok csapadék.

  • A Pitta évszak a forró nyári időszak – a csapadékos július, a szárazabb augusztus és a kora ősz, egészen október közepéig.

  • A Vata évszak a hűvös, szeles időjárás beköszöntével veszi kezdetét, és a száraz, csípős téli hidegben csúcsosodik ki; körülbelül novembertől februárig tart.


    Napirend az Ájurvéda szerint

    Mindennapjaink időminősége is váltakozó:

    10-14 óráig tartó pitta időszakban fog legélesebben az elménk, ezért ilyenkor a legalkalmasabb üzleti tárgyalásra, vizsgára mennünk.

    14-18 óráig vata időszak következik – szellemileg élénkek, de már fáradtabbak, idegesebbek vagyunk. Ennek az időszaknak a végét érdemes a brit szokásokhoz hasonlóan vata típusú étkezéssel, például ötórai teával zárnunk. Tejtermékeket ezután már lehetőleg ne fogyasszunk.

    18-22 óráig kapha időszak következik; lelassulunk, lazítani vágyunk.
    Okosan tesszük, ha legkésőbb 23 órakor aludni megyünk. Egyrészt, mivel az éjfél előtti alvás más minőségű, mint az éjfél utáni, másrészt, mert 22-02 óráig ismét pitta időszakra kerül sor – tehát felélénkülünk, és nehezen fogunk tudni elálmosodni.

    02-06 óráig vata, majd 06-10-ig ismét kapha időszak következik – utóbbi talán a legalkalmasabb meditációs technikák gyakorlására, és arra, hogy lelkileg ráhangolódjunk az új napra.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top