Életmód

Hogyan elõzhetõ meg a visszér?

A legtöbb nõt veszélyezteti a visszérbetegség, ami nem szép látvány, és ráadásul együttjárhat fájdalommal is. De nem kell ennek így lennie, mert az érbaj megelõzhetõ. Kisebb eséllyel szenved a kórtól, aki megfogadja tanácsainkat.

Egyszerű módszerek

  • A lábunkat ne tartsuk túl melegen, mert hő hatására az erek még jobban kitágulnak. Ne használjunk forró levegőt fújó ventilátoros hősugárzót, és ha fűtött szobába érünk, szabaduljunk meg a szorosan lábszárra simuló, hosszú szárú csizmánktól.
  • Mozogjunk eleget, hogy élénkítsük keringésünket! A gyaloglás és a futás különösen hasznos. Ilyenkor ugyanis az izmok a szív irányába pumpálják a vért. Ha ezekhez nem érzünk nagy kedvet, válasszuk a kerékpározást, az úszást vagy akár a lépcsőzést. Pihenés közben, ha tehetjük, polcoljuk fel a lábainkat, hogy a vér könnyebben visszajuthasson a szívhez.
  • Helyes étkezéssel is gátat szabhatunk az érbajok kialakulásának. Együnk sok rosttartalmú ételt!
  • Tornával megelőzhetjük a visszerek létrejöttét, ezért ne sajnáljuk rá az időt: lazítsunk, majd talpunkat teljesen a talajra szorítva álljunk egyenesen. Fokozatosan emelkedjünk lábujjhegyre, és lassan ereszkedjünk vissza. Ezt a tízperces kis mozgást a nap folyamán többször végezzük el! Egészen egyszerű és hatékony a következő gyakorlat is: ülő helyzetben körözzünk a lábunkkal.

    Gyengéd javallatok

  • Citromolajos masszázs: 50 ml búzacsíra-olajhoz adjunk 10 csepp citromolajat. Mindennap lentről felfelé haladva gyengéden masszírozzuk be ezt a mennyiséget a lábunkba.
  • Víztaposás: a hideg víz hatására keletkező inger következtében a vénák összehúzódnak, ezáltal gyorsul a keringés. A kádba engedjünk annyi hideg vizet, amennyi egytenyérnyivel a térdünk alá ér. Ezután 2 percen át tapossunk erőteljesen a kádban. Lehetőleg naponta ismételjük meg.
  • Fogyasszunk E- és C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket: paradicsomot, brokkolit, uborkát.

    Mikor menjünk orvoshoz?

    Bár a visszerek kellemetlenek és csúnyák, rendszerint nem jelentenek komoly veszélyt egészségünkre. Akkor azonban muszáj orvoshoz fordulnunk, ha fájdalmaink felerősödnek, és lábunk érezhetően forróvá válik. E tünetek ugyanis utalhatnak vénagyulladásra vagy artériás véráramlás-zavarra, amelyek feltétlenül szakszerű kezelést kívánnak. Ugyancsak orvosi vizsgálatra van szükségünk, ha fájdalmainkhoz görcsök társulnak vagy a visszerekből esetleg vér távozik.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top