nlc.hu
Életmód
Snowboard

Snowboard

Két léc helyett csak egyen siklanak a snowboard rajongói. Méghozzá nem is olyan régóta, de annál nagyobb lelkesedéssel, és annál népszerûbben.





Honnan és hogyan jött az ötlet, amelyből kialakult ez a meghatározó téli sport, és a hozzá kapcsolódó komoly felszerelést gyártó iparágazat?

A furcsa történet Amerikában kezdődött, ahol a 60-as évek elején már javában tombolt a gördeszka- és szörfőrület, amely kitermelte rajongóinak fanatikus táborát. De hát mit csinálhattak ezek a szegény fanatikusok a hideg telek idején?

Voltak akik unatkoztak, voltak akik gördeszkáztak, és néhányan a fejüket is használták a jéghideg utcákon.





Valamikor a 60-as évek közepén Michigan államban Muskegon városában egy lelkes szörf-rajongó, és emellett egy lelkes apuka is (Sherman Poppen) játékot fabrikált a kis Shermannek otthon a garázsban. két sílécet összecsavarozva, egy kötés és lábrögzítés nélküli fantasztikus találmányt hozott létre.





Történetünk főszereplőjének agyában akkor kezdett csiholódni az isteni szikra, amikor fia állhatatosan átlósan állva egyensúlyozott a deszkán. A hasonlóság szembeötlő volt. Sherman a sílécek helyett szélesebb vízisíket kapcsolt össze, így született meg a snurfer. Idővel még több vízisít vásárolt, és kifejlesztette saját találmányát, amit természetesen bejegyeztetett, és megadta a gyártási jogot egy bowling golyókat gyártó cégnek. 1966-67 telén az első snurferekből 100,000 db-nál is többet adtak el.



Ebben az időben (1968-ban) a snowboard legendás alakja Jake Burton Carpenter, éppen 14 évesen, lelkesen szorongatja azt a furcsa szerkezetet, amivel részt is vesz az évi Snurfer Bajnokságon (Michigan). Jake megszállott síelő és szörfös. Érezte a snurfer hiányosságait, és szerencsére nem átallotta fejleszteni a saját szája íze szerint.





Megtörtént a nagy áttörés, a deszkára állítható “hurkokat” (papucsokat) készített, amiben a láb szorosan rögzült a deszkához. Innentől kezdve vált lehetővé az igazi lesiklás a pályákon, és nyílt lehetőség az igazi ugrásokra is. Ambiciózus barátunk megalapította 1977-ben, Vermontban a saját cégét. Itt kezdték el gyártani, a régmúlt fából készült és laminált, de már flexibilis lapjait. A cég máig tartó aktív fejlesztő munkája következtében a kezdeti nehézségek után, közel 20 év elteltével az egyik legmeghatározóbb gyártó a piacon.





És mára az úgynevezett sípályákon évről-évre egyre több deszkás csúszkál lefelé. Ami most már odáig fajult, hogy nagyon sok helyen a síző érzi magát kisebbségben. Hogy mi lesz a folytatás?? Válasz nincs, csak sejthetjük a jövőt. Rengeteg elégedetten mosolygó arc a lift záráskor és a parkolóban kocsinak támaszkodva kajánul ott figyel a hótól csepegő varázslatos deszka!!!!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top