nlc.hu
Életmód
Tippek a családnak

Tippek a családnak

A szülõk és a család nagymértékben megkönnyíthetik asztmás családtagjuk, gyermekük életét, ha követik a következõ tanácsokat.

A kiváltó okok megelőzése




A poratkák kiválthatják az asztmát, így ne felejtse el, a beteg hálószobáját legalább hetente egyszer alaposan kiporszívózni. A legjobb, ha ezt akkor történik, amikor az asztmás hozzátartozó épp nincs otthon. Szintén segíthet, ha a port megfogó könyveket és használati tárgyakat egy másik szobában tarják. Használjon kimosható párnákat és portaszító takarót. Legalább hetente egyszer mosson ki minden takarót és lepedőt meleg vízben.


Néhány asztmás kisgyerek allergiás a kitömött vagy szőrös játékokra, állatkákra is, ezek állapotának súlyosbodását idézik elő. Ez komoly problémát okozhat, hiszen a nehéz helyzetekben – például egy asztmaroham alkalmával vagy a kórházban – ezek a kis állatok nyújthatnak támaszt a gyerekeknek. Próbálja meg ezeket a kedvenceket egy mosható takaróval, párnával vagy mosható plüss állattal helyettesíteni, és ezeket rendszeresen mossa is ki.





 
Segítség az iskolában
Ha iskoláskorú gyermeke asztmás, mindenképp tájékoztassa az igazgatót, a tanárokat és az iskolaorvost a betegségéről. Informálja őket gyermeke állapotáról, kezeléséről, gyógyszereiről, a roham kiváltó okairól, előjeleiről és a teendőkről. Amikor a gyermek kezelése, vagy állapota változik, ne felejtse el erről is értesíteni az iskolát! Adja át az iskolában a veszély esetén értesítendő személyek listáját is.


 Otthon




A beteg családdal együtt töltött idejét sokkal élvezetesebbé tehetjük, ha egy kicsit előre tervezünk. Ha a pollen rossz hatással van az asztmás beteg állapotára, próbáljuk akkorra időzíteni a szabadtéri programokat, amikor a levegő pollentartalma még elenyésző. Amikor „támad a pollen”, próbáljunk benti foglalatosságokat keresni. Gyermekek számára például a rajzolás, a festés, a gyurmázás, a kirakók és a társasjátékok mind-mind nagyszerű kikapcsolódást jelenthetnek. Kiváló megoldásként kínálkoznak még a számítógépes játékok, a különféle gyerekkönyvek és magazinok.





Nagyon fontos, hogy az asztmás családtag ne érezze magát tehernek a családban, akit megkülönböztető figyelemmel kezelnek betegsége miatt. Ezt erősíthetik azok a korszerű porinhalációs eszközök, amelyek már nem is emlékeztetnek gyógyszerre. A különleges formájú, vidám Diskus nemcsak külsejében, de használatával is segít a betegség legyőzésében. Ugye milyen egyszerű? Egy kis tervezéssel és előkészülettel sokkal kellemesebbé teheti asztmás hozzátartozója, gyermeke időtöltését!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top