Életmód

Megelõzés

Az ember két lábon járó lény. Evolúciós szempontból a négy ponton alátámasztott, vízszintes helyzetre "tervezett" oszlopnak kevés ideje volt hozzászoknia a különleges, függõleges tartáshoz. Pedig a szerkezet jó, csak nem tanultuk meg, miként bánjunk vele. Ötvenéves korunkig legtöbben átélünk egy derékfájós idõszakot.




Tartáshibákról akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Ilyenkor a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlik, az ízületek terhelése egyenetlenné válik, s idővel a mozgást korlátozó meszesedéshez, porckopáshoz vezet. Tartáshibák kialakulhatnak gyermekkorban, amikor a hirtelen növekedéssel az izmok fejlődése, erősödése nem képes lépést tartani. Megváltozhat a gerinc természetes görbülete, következménye a hanyag tartás, a lapos, illetve domború hát. Egyoldalú terhelés következtében gerincferdülés jöhet létre. Fiatalon ezek a rendellenességek mozgásterápiával jól gyógyíthatók, akárcsak a Scheuermann-betegség, a serdülőkori görbe hát, ami a csigolyatestek zárólemezének csontosodási zavara. Ha idejében felismerik és kezelik, a maradandó deformitás megelőzhető. – Kismamák között sok a derékfájós, mivel a terhesség második felében a magzat gyarapodásával megváltozik az ágyéki gerincre jutó terhelés – magyarázza dr. Cseuz Regina. – Hasonló megpróbáltatást jelent testünk tartóoszlopának a sörpocak és a jelentős túlsúly. El kell fogadnunk, hogy az életkorral változik gerincünk terhelhetősége is. Az ötven év feletti nőket külön sújtja a csontritkulás, a kopásos (degeneratív) panaszok, különösen a menopauza első öt évében. Csigolyatesttörés egy pillanat alatt bekövetkezhet, ha nagy terhet kell megemelni. Nem ritkán a piacon történik ilyen súlyos sérülés, amikor a befőzni való gyümölccsel megrakott kosarakat akarják hazavinni. Ötven év felett a cipelendő kilók számát csökkenteni kell, maximum öt kilogrammra. Csak rövid távra kockáztassuk meg a teherhordást. Az orvossal hasznos megbeszélni, hogyan oldja meg a páciens a nagy bevásárlásokat, mert nem érdemes kockáztatni a gerincsérülést. Nagyobb súlyok emeléséhez érdemes igénybe venni a férfiak segítségét. – A gerincünket kímélve megelőzhetjük a bajt – hangsúlyozza a doktornő. – Jó divat a hátizsák, mert egyenletesen osztja el a terhet, ha nem félvállra vetve hordják. Tipikus hiba, hogy az irodában ülő, egész évben nem sportoló ember a szabadsága idején akarja bepótolni mindazt, amit korábban elmulasztott. Edzetlen izomzattal ez kockázatos. Kevesen gondolnak arra, hogy nyáron is lehet huzatot kapni, autóban különösen könnyen, amikor az izzadt hátat hideg levegő éri. A koponyánkat tartó hét csigolya ­ a nyaki terület ­ különösen érzékeny a hidegre. A derékfájás után ez a gerincszakasz az, melynek kezelése végett a betegek leggyakrabban orvoshoz fordulnak. Hasznos, ha megismerjük, hogyan bánjunk a gerincünkkel, mert a reumatológus izomlazítókkal, gyulladásgátlókkal enyhíti a tüneteket, de ez tűzoltás. A probléma gyökere az életmódban rejlik, ezt kell megváltoztatni – tanácsolja a doktornő.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top