Életmód

Segítség! Fertõzök?

A tévében egy nõ betegségérõl és partneri viszonyának felborulásáról hallasz. Őt látod az utcákon egy plakátra ragasztva, vagy a lapokban is. Felmerül a kérdés: vajon benned is bujkál egy még nem észlelt fertõzés?

– A nemi úton terjedő betegségekre a nők – nem túl szerencsés – anatómiai felépítésük miatt érzékenyebbek, mint mi, férfiak – ismerteti dr. Kovács Levente nőgyógyász a fertőzések kialakulását. – A női nemi szerv nagyobb fokú nyitottsága, érzékenyebb és sérülékenyebb redőzött nyálkahártyája miatt jobban ki van téve különféle fertőzéseknek. Akármennyire boldog és kiegyensúlyozott egy nő szexuális élete, az aktus során bizony mindig apró sebesüléseket, horzsolásokat kénytelen elszenvedni. Ennek a kisfokú traumának a következménye a fertőzésekre való nyitottság is.

A HIV vírus talán a legismertebb és szerencsére a legritkább nemi megbetegedés.

A leggyakoribb megbetegedések:

Chlamydia

Valóságos kampány indult a Chlamydia baktérium ellen, ami csak részben érthető. Ez a kórokozó eléggé alattomos, gyakran tünet nélkül jelenik meg, és a nőgyógyászok a vizsgálat során sokszor csak véletlenül fedezik fel. A baktérium méhnyak-gyulladást okozhat, és a szövődmények eredménye lehet fogamzásképtelenség is. Antibiotikumos kezeléssel viszonylag könnyen és gyorsan meg lehet gyógyulni, persze ehhez a paciensek együttműködése is szükséges.

Human Papilloma

A HPV nagyon sok ember szervezetében megtalálható vírus, de kétségtelenül a méhnyakban „szeret” a legjobban megtelepedni. Ennek a szemölcsvírusnak több mint nyolcvan fajtája ismert. A genitális helyeken kialakuló, először csak apró, szinte láthatatlan, kitüremkedő pontok hüvely- és szeméremtest gyulladást, kezeletlenség miatt akár méhnyak-rákot is okozhatnak. A szemölcs már kifejlett mérete akadályozhatja a nemi életet, állandó gyulladás-érzetet okozhat. Sebészeti beavatkozástól a lézeres kezelésig többféle módon megszabadulhatsz tőle. Fontos, hogy a fertőzés további elkerülése miatt partnereddel közösen gyógyítsátok magatokat.

Trichomonas Vaginalis

Elsősorban nemi úton terjedő betegség, ami szétkenődött váladék útján is terjed. Azaz jó, ha odafigyelsz a tiszta fehérneműkre és a mosdókra. Elsődleges tünetei jellegzetesek, ezért könnyen észrevehetőek: zöldes, habos váladék, édeskés szag jellemzi. A kisajkak körüli viszketést és az erős vizelési ingert gyógyszeres kezeléssel könnyen gyógyítják.

Herpes genitalis

Ez a vírus az ajak herpeszéhez hasonló tünetekkel jelenik meg a nemi szerv területén. A fertőzést partneredtől kaphatod el. A baj az, hogy ha egyszer kialakult valakinél, megszüntetni már nem lehet, csak kezelni. A fájdalmas duzzanatok apró hólyagokként jelennek meg, majd heg nélkül gyógyulnak és húzódnak vissza. A tünetmentesség elérése sok esetben nehézkes, ezért nagyon fontos a tisztálkodás, és a partnered állapotáról való állandó konzultáció. A vírusok, hasonlóan az ajakherpeszekhez, a nyirokcsomókban helyezkednek el, és valamilyen külső vagy belső irritáció hatására aktiválódnak.

Nem szabad megijedned, de jó tisztában lenned azzal, hogy ránk, nőkre sokkal több veszély leselkedik a mindennapok során is, mint férfi társainkra. Ha hüvelyi folyást, vagy bármilyen nőgyógyászati eredetű rendellenességet tapasztalsz, ne habozz, ne várd az öngyógyulást! Keresd fel orvosodat, aki előtt nem kell szégyellned magad, és aki nem riogat majd, hanem pontosan és szakszerűen segít mindenben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top