Életmód

Álmodj szépeket!

Nincs még egy olyan furcsán lebegõ pillanata a napnak, mint az elalvásé. A perc, amikor a fáradtság leküzdi az akaratod, szempilláid ólomnehézzé válnak, majd lecsukódnak.





Alvási fázisok

Alvásra mindenkinek szüksége van, legyen az testi vagy idegi szükséglet. Ha megfelelő ritmusban változnak életedben az aktív és a passzív napszakok, jó esélyed lehet az egészséges, pihentető alvásra. Az elalvás előtti pillanatokat a teljes kontrollálatlansággal való küzdelem jellemzi. Miután a fáradtság legyőzi szervezetedet, szemed gyors mozgással nem kísért NREM állapotba kerül, amely közel hatvan percig tart. Szívverésed és légzésed lelassul, vérnyomásod leesik, izmaid teljesen ellazulnak.

Ezzel az „álomba zuhanással” tested és idegrendszered teljesen takarékra állítod. Egy óra mély alvás után az REM szakaszban hirtelen felgyorsul a szívverésed, agysejtjeid munkába lendülnek, szemed gyors oda-vissza mozgásba kezd. Ilyenkor születnek a színes, gyakran irracionális álmok. Ha ebben a szakaszban ébresztenek fel, nagy valószínűséggel vissza tudsz emlékezni az álmaidra, és részletesen be is tudsz róluk számolni. A két, jól elkülönített alvási fázis váltja egymást egész éjszaka.

Az alvásigény

Életed harminc százalékát töltöd alvással. Szakemberek azt ajánlják, hogy fogadd el saját alvásigényed. Tehát, ha minden este 10 óra után vérvörös, égő szemekkel és fájó fejjel próbálsz még egy oldalt elolvasni egy izgalmas regényből, miközben agyad szinte fel sem fogja a sorokat, károsan felborítod a bioritmusodat. Biológiai órád pontosan jelzi, mennyi alvásra van szükséged, és melyik napszakban. Kevesen vannak a világon, akik reggel hipp-hopp kiugranak az ágyból, és teljesen frissnek érzik magukat. Ha azonban ismétlődő, túlzott fáradtságtól vagy álmatlanságtól szenvedsz, nem árt, ha felteszed magadnak a következő kérdéseket.





Lehet, hogy a fogyókúráddal rontottál el valamit?
Előfordulhat, hogy azt hiszed, ha diétába kezdesz, javulni fog a közérzeted, de igazából olyan fontos elemeket vonhatsz el szervezetedtől, melyek hiánya akár túlzott fáradtságot is okozhat. Próbáld meg színesíteni táplálkozásodat, egyél több gyümölcsöt, zöldséget és halat.


Lehet, hogy szervezeted túl sok melatonint termel?
A melatonin egy hormon, mely az alvás kialakulásáért, tested aktivitásáért felelős. Feladata, hogy az ember sötét környezetben álmosnak érezze magát. A reggel első fényeire a melatoninszint csökken, és ez segít felébredni. (Ezért is van az, hogy világosban nem olyan könnyű elaludni.) Sokszor ez a hormon a ludas, ha az ember kimerültnek érzi magát, letargiában vagy depresszióban szenved.

Lehet, hogy a vércukorszinteddel van probléma?
Az állandó fáradtság a cukorbetegség egyik jele is lehet. A cukorbetegséget vér- és vizeletvizsgálattal lehet megállapítani.





Lehet, hogy a pajzsmirigyed rosszalkodik?
A pajzsmirigy érzékenyen reagál minden külső hatásra, mely a szervezetet éri, legyen az évszakváltozás vagy valamilyen stresszhatás. Tünetei lehetnek: súlyváltozás, étvágyváltozás, nőknél a menstruációs ciklus ingadozása. A legjellemzőbb azonban a fáradtság, fáradékonyság, vagy energiatúltengés, álmatlanság.

Lehet, hogy vérszegény vagy?
A vörösvérsejtek számának csökkenésekor beszélünk vérszegénységről. Kialakulását sok minden előidézheti, legelterjedtebb formája a vashiány. A szervezet vasigénye menstruáció alatt, serdülőkorban és terhesség idején különösen magas. Ha nem kapsz ebből a fontos nyomelemből eleget, állandóan gyengének, fáradtnak érezheted magad.

Lehet, hogy lelkibeteg vagy?
Az álmatlanság a szervezet védekezéseként is fölfogható. Sok mániákus depressziósnál előfordul, hogy a mániákus szakaszban jóval kevesebbet alszik, mint a depressziós időszakban, amikor folytonos alvásigénye lehet.

És egy jó tanács: Felejtsd el a bárányszámolgatós módszert és a rengeteg feketekávét, helyettük inkább relaxálj, és próbálj stresszmentesen élni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top