Életmód

Jólétünk kórsága: a cukorbetegség

A diabéteszes betegek száma az utóbbi évtizedekben ugrásszerûen megnõtt, minden tizedik ember veszélyeztetett, pedig a felnõtt korban kialakuló, II-es típusú cukorbetegség egészséges életvitellel kivédhetõ lenne.

Ma Magyarországon mintegy 550 ezer nyilvántartott diabéteszes él, ám számukat ennek legalább kétszeresére becsülik, mivel sokan nincsenek tudatában betegségüknek. Figyelemre méltó adat az is, hogy az elmúlt 25 évben – részben az egészségtelen táplálkozás következményeként – háromszorosára nőtt a 14 éven aluli cukorbetegek száma.

A diabétesz olyan állapot, amely ha egyszer kialakult, egész életén át kíséri a beteget. Ilyenkor a szervezet nem képes a táplálékból nyert szőlőcukrot (glukózt) hasznosítható energiává alakítani, ezért a vércukorszint folyamatosan a normál érték fölött van. Két kanadai kutató, Frederick Banting és Charles H. Best 1921-ben fedezte fel az inzulint, eddig az időpontig a cukorbetegek gyógyíthatatlanok voltak. Amikor a hasnyálmirigy érzékeli a táplálékkal bevitt cukrot, a béta-sejtek inzulin hormont kezdenek termelni. Amennyiben ezeknek a sejteknek a működése valamiféle zavart szenved, a cukor a vérben koncentrálódik.

Többféle is létezik

A betegség, kialakulását tekintve, több csoportra osztható.

– Az I-es típusú, más néven fiatalkori cukorbetegségnél a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei elpusztulnak, ezért a szervezetben nincs jelen az életfontosságú hormon. Általában gyermek- vagy serdülőkorban hirtelen, radikális tünetekkel jelentkezik, gyógyítására csak a rendszeresen adagolt inzulin jelent megoldást. A betegek 10 százaléka ebbe a csoportba tartozik.

– A II-es típusú, más néven időskori cukorbetegség jellemzően felnőtt korban jelentkezik. Kialakulásában az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód jelentős szerepet játszik. Ezt a típust alapvetően életmódváltással lehet orvosolni, ám ha túl későn ismerik fel a bajt, a béta-sejtek kimerülése miatt a betegnél kialakulhat az I-es típusú cukorbetegség, amellyel már inzulinkezelésre szorul. A II-es csoportba a cukorbetegek 90 százaléka tartozik.

Vércukor-értékek

Normál érték

Éhgyomornál: 6,0 mmol/l alatt
Étkezés után két órával: 7,8 mmol/l alatt

Cukorbeteg érték
Éhgyomornál: 7,0 mmol/l felett
Étkezés után két órával: 11,1 mmol/l felett

– E két fő csoporton kívül megkülönböztetik még a terhességi cukorbetegséget, amely a kismamák 3-5 százalékát érinti. Ez általában a szülést követően magától megszűnik, ám az édesanyánál nagyobb lesz a későbbi kialakulás kockázata.

– A fentieken kívül a különböző gyógyszerek – például hormonkészítmények – által kiváltott, vagy hasnyálmirigy-gyulladás következményeként kialakult cukorbetegség is előfordulhat, ám ezek előfordulási aránya elenyésző.

Intő jelek

A lakosság megközelítőleg tíz százalékát érintő, számos esetben túl későn diagnosztizált, súlyos szövődményekkel járó, II-es típusú cukorbetegséggel tanácsos érdemben foglalkozni, legfőbbképpen azért, mert kialakulása egészséges életvitellel megelőzhető.

Az alábbi tünetek utalhatnak diabéteszre: szomjúságérzet, szájszárazság, fokozott éhségérzet, gyakori vizeletürítés, fáradékonyság, ingerlékenység, látásromlás, sebek és gyulladásos folyamatok lassúbb gyógyulása, gyakoribb fertőzések, bőrviszketés, kéz- és lábzsibbadás, különböző szexuális problémák, nőknél rendszeresen jelentkező hüvelyi folyás, férfiaknál a hímvessző gyulladása által kialakult vizelési képtelenség.

Ha ezekből a tünetekből többet is észlelsz magadon, érdemes megméretned a vércukorszintedet, amit megtehetsz a narancssárga felkiáltójellel ellátott patikákban, vagy a háziorvosodnál.

A folytatásért kattints ide »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top