Életmód

Harc a vírusok ellen

Néhány évvel ezelõtt a számítógép még valamiféle érthetetlenül idegen, férfiaknak való játékszernek tûnt, ma viszont mindennapjaink része.






Ha egy kicsit értünk a számítógéphez, akkor az megkönnyíti, egyszerűbbé varázsolja mindennapjaink számos területét. Egy kezdő felhasználó életében adódnak azonban kellemetlenebb pillanatok is. Sorozatunkban csokorba szedjük azokat a gondokat, melyekkel olvasóink fordulnak hozzánk. Ezúttal a vírusvédelem kerül terítékre.



Kedves NLC!

Születésnapomra megleptem magam egy laptoppal, és az internetet is beköttettem, így akár egy egész éjszakát átdumálhatok a barátnőmmel, aki most Londonban bébiszitter.
Eleinte minden rendben volt, a gép nagyszerűen működött. Mostanában viszont egyre lassabb, sokszor percekig eltart, hogy egyáltalán elinduljon, míg korábban ez pillanatok alatt megtörtént. Sokat hallok az interneten terjedő vírusokról. Talán ez okozza az én problémámat is? Alkalmanként a barátaimtól kapok olyan e-maileket, hogy most éppen milyen veszélyes vírussal kellene vigyáznom, ezekben mindenféle, számomra teljesen ismeretlen fogalmakkal találkozom: zombi-PC, vagy trójai, esetleg féregvírus. Általában továbbküldöm ezeket a leveleket, hátha más többet tud kezdeni vele, mint én.
Szeretném, ha a jövőben nekem sem kellene folyton a kedvesemet zargatni, hogy tegye már rendbe a gépem. Esetleg írhatnátok a témáról, a fogalmakról, és adhatnátok néhány ötletet arra vonatkozóan is, hogy mit tegyek ezekkel a „kártevőkkel” legközelebb. Lehet, hogy sok más olvasót is érdekelne a téma! Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv! Vivien


Olvasónk problémája nem egyedi, elég sokan szenvedünk mostanában az interneten dúló vírusoktól.
Régebben, amikor a világháló még nem is létezett, könnyebb volt a helyzet. Ha csak eredeti programokat használtunk, és nem dugdostunk idegen lemezeket gépeinkbe, akkor nem kellett aggódnunk, hogy valamilyen vírus tönkreteszi programjainkat, dokumentumainkat. Persze akkoriban is léteztek vírusok, és ha nem vigyáztunk, könnyen saját kezünkkel tehettünk fel egyet a merevlemezünkre.

Mára azonban minden megváltozott. Megszületett az internet, és amióta ennyien használjuk, megnövekedett annak az esélye is, hogy vírus, vagy valamilyen más kellemetlen program kerüljön a gépünkre.

Szerencsére számos olyan program létezik, amely segítségével elkerülhetjük a problémáink jelentős részét. Ezek általában képesek a már megfertőződött gépet is helyreállítani. A vírusok eltávolítása után pedig folyamatos védelmet biztosítanak.

A leghasznosabb tanács a kezdőknek az, hogy mihamarabb telepítsenek vírusellenőrző megoldást a gépükre, lehetőleg olyat, amely a vírust már akkor felismeri, amikor az még nem terjedt el. A legújabb, bonyolultabb vírustámadások – a rootkitek – elleni védekezés legfontosabb követelménye, hogy a vírust még annak aktiválódása előtt ismerje fel és állítsa meg a számítógépre telepített vírusirtó.

Ilyen megoldást kínál például a NOD32 antivírus rendszer, ami proaktívan akadályozza meg a vírusok terjedését. Ha valaki diákigazolvánnyal rendelkezik, akkor 50% kedvezménnyel juthat a programhoz a www.nod32.hu  weboldalon keresztül, de a vírusirtó bárki által 30 napig ingyen is használható.









Spamek, hoaxok, lánclevelek, kémprogramok

A levelezés árnyoldalai között említhető a különböző káros programok, vírusok gyors terjedése. A felhasználók levelezés közben többször figyelmetlenségből – gyanútlanul – megnyitnak mellékleteket, képeket, filmeket. Sajnos sokszor így kerül a gépekre olyan program, amitől később az lassulhat. A vírusok egy része szintén ilyen úton közlekedik az interneten.

Egyes szakértők szerint a legveszélyesebb internetes jelenség a „lánclevél”. A legtöbb spamszűrő nem rostálja ki a lánclevélben terjedő hoaxokat (átveréseket), így azok az egyéb levélszemét ellen védett felhasználókhoz is eljuthatnak.

Egyre inkább előtérbe kerültek azok a programok is, amelyek ugyan különösebb kárt nem okoznak, viszont adatainkat, címünket illetéktelenek birtokába juttatják. Az ilyen programokat kémprogramoknak (spyware-nek) nevezik. A már említett NOD32 ezek ellen is védelmet nyújt.


Ugyanakkor legyünk mindig bizalmatlanok az ellenőrizhetetlen forrásból érkező levelekkel szemben, ne higgyünk az ingyenes – telefont, fényképezőgépet, szoftvert kínáló – ajánlatoknak! Ha nem is kerül káros program a gépünkre egy ilyen üzenet megnyitásával, e-mail címünk azonban könnyen bekerülhet egy olyan adatbázisba, ahonnan később milliónyi kéretlen levelet kaphatunk.

Az interneten tökéletes védelem nincs, de a gyanakvás és egy jó vírusellenőrző segíthet egy kezdőnek is kikerülni a nagyobb csapdákat.








Ha számítógépeden nincs megbízható vírusvédelem, töltsd le a NOD32 antivírus próbaverzióját! »





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top