Életmód

15 bõrvédõ tipp

A szemet-szívet vidító, sugárzó napfény nélkül nem lenne élet a Földön. De ha bolygónk légköre nem védene a gyilkosan perzselõ sugarak ellen, akkor sem. Mielõtt mértéktelen napozással ünnepelnénk az elsõ felhõtlen nyári hétvégét, érdemes mérlegelni a bronzbarna bõrszín várható elõnyeit és kockázatait.




1. A napfény melegít, élénkíti az anyagcserét, jó kedvre derít. Hatására lebarnulunk, és D-vitamin keletkezik a bőrünkben, emellett fertőtlenít.

2. Áldás a zsíros, pattanásos bőrre és a pikkelysömörre a fény, a víz, a levegő. Különösen akkor, ha az első napozás előtt kozmetikushoz fordulunk.

3. A barna szín a bőr mélyebb rétegében képződő festékanyagból,
a melaninból keletkezik. A lebarnuló, megvastagodó bőr védi a szervezetet a káros sugaraktól.

4. Az egészséges barnulás titka a fokozatosság. Az első napozás időtartama 20–30 perc legyen. Kerüljük a napozást 11 és 15 óra között.

5. Az UV-B sugarak felelősek a leégésért. Közvetlenül a sejtek örökítő anyagában, a DNS-ben okoznak károkat. Ha megrongálódik a bőr sejtjeinek genetikai állománya, idővel bőrdaganatok képződhetnek.

6. Az UV-A sugarakról sokáig azt gondolták, hogy ennek
a hullámtartománynak köszönhető a lebarnulás. Kiderült azonban, hogy a szervezetünket, elsősorban a bőrünket érintő megbetegedésekért is felelőssé tehetők. Siettetik a bőr öregedését, ráncosodását.

7. A nap káros hatásai ellen korszerű napozószerekkel védekezhetünk, amelyek kiszűrik az ártalmas sugarakat.

8. A száraz, meleg levegő, a fürdőzés kiszárítja a bőrt, ezért nedvesség- és zsírtartalmát rendszeresen pótolni kell, külsőleg hidratáló krémekkel, belsőleg a kellő mennyiségben elfogyasztott folyadékkal.

9. Ha nem sikerül elkerülni a leégést, a bőr hűtésével és nedvességtartalmának pótlásával enyhíthetjük a kínokat. Jót tesz
a langyos fürdő, majd panthenol- vagy azuléntartalmú gyulladáscsökkentő krém. Bevált házi szer a joghurt, a tejföl.

10. Nyáron mindenki jobban izzad. Rendszeres tisztálkodással nemcsak a kellemetlen testszagot előzhetjük meg, hanem a kórokozók elszaporodását is a nedves, felázott bőrterületen.

11. Gyakori panasz a gombás fertőzés, amely nemcsak a lábujjak között, hanem az összefekvő bőrfelületeken, a mell alatt,
a combhajlatban is megjelenhet. Elhanyagolt esetben a gombásodás a körmökre is átterjedhet. Fokozottabb kockázattal számoljanak
a máj- és cukorbetegek, az immunrendszer működését gátló gyógyszereket szedők.

12. A napfény fellobbanthatja a herpesz simplex vírusfertőzést.
Aki egyszer már átesett ezen a betegségen, annak a kórokozó a szervezetében marad, és amikor az immunrendszere gyengébben működik (kimerültség, stressz, láz), megjelennek a fájdalmas hólyagok, főként az ajak szélén..

13. A fedetlen kar, láb, hát szabad vadászterület a vérszívó és egyéb szúró, csípő rovaroknak. Ha az erős viszketés miatt a bőrt elvakarjuk, bakteriális felülfertőzés alakulhat ki.

14. Észrevétlenül fúródik a bőrbe a kullancs. Nem a marása veszélyes, inkább azok a betegségek, amelyeket az esetleg fertőzött vérszívó terjeszthet. Ilyen a vírusos agyvelőgyulladás, továbbá a Lyme-kórt okozó baktérium. Ha kullancsot találunk a bőrünkben, minél előbb távolítsuk el..

15. Megbízható fényvédelemmel ellátott napszemüveggel megelőzhetjük az erős napsugárzás okozta szürkehályog kialakulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top