nlc.hu
Életmód
Hasznos tippek az internethez

Hasznos tippek az internethez

Ebben a cikkünkben az internet használatához szeretnénk néhány praktikus tanácsot adni. Megismerheted többek között az e-mail cím kiválasztásának szempontjait, vagy a smiley-k jelentését




Korábbi cikkeinkben olvashattál arról, hogy milyen szempontokat végy figyelembe számítógéped kiválasztásakor, és mit tarts szem előtt, amikor a lakásodban elhelyezed a masinát. Most az internet használatához szeretnénk néhány praktikus tanácsot adni.

Milyen internet előfizetést válasszak?

A mintegy tíz-húsz nagy cég mellett jelenleg több száz kis, illetve közepes vállalkozás kínál szélessávú internet kapcsolatot. A szolgáltatók és a csomagok kiválasztásánál azonban fontos, hogy a döntés előtt végiggondold, milyen gyakran fogsz a hálón „lógni” és mire akarod használni a hozzáférésedet. Ha például filmeket, zenéket is szeretnél letölteni, vagy gyakran fogadsz fényképeket, nagyméretű anyagokat barátaidtól, akkor érdemes szélessávú kapcsolatot (leggyakrabban adsl vagy kábel) választanod.
Ebben az esetben napi 24 órában futhat nálad az internet, körülbelül 4 000 forinttól kezdődő havidíjakon. (A lehetőségekről, az alapfogalmakról, valamint a havidíjakról hasznos információkat találsz a http://szelessav.lap.hu  oldalon.)
Ha azonban csak szöveges levelezésre és információkeresésre szeretnéd használni a világhálót, vagy albérletben laksz, és nincs lehetőséged (több éves hűségnyilatkozat mellett) bevezettetni az internetet, használhatod a Freestart által kínált ingyenes internet hozzáférést. Ez a telefonvonalon, modem segítségével működő betárcsázós kapcsolat a legrégebbi, és mára nagyon lassúnak tekintett megoldások közé tartozik, de arra megfelelhet, hogy ellenőrizd az elektronikus leveleid. A telefonszámla díját viszont itt is ki kell fizetned.

Milyen e-mail címet válasszak?

A levelezéshez először is szükséged van egy e-mail címre. Az internet előfizetésekhez tartozó postafiókok komoly hátránya azonban, hogy az előfizetés lejártával megszűnnek, így barátaid esetleg nem érnek el megszokott levelezési címeden.
Az ingyenes szolgáltatónál elkészített postafiókok viszont akár életünk végéig megmaradhatnak (bár érdemes odafigyelni arra, hogy némely szolgáltató megszünteti azokat a címeket, amelyeket néhány hónapig nem használnak), és bárhonnan elérhetőek. A szolgáltatások terén pedig ma már utolérték, sőt sok esetben meg is haladták az előfizetésekhez járó levelezési rendszereket.
Ebben a táblázatban a legnépszerűbb ingyenes szolgáltatók közül egy magyar és egy külföldi ingyenes levelező rendszert hasonlítunk össze számos szempont alapján.
Ingyenes lehetőséget egyébként napjainkra számos cég kínál, a www.ingyenmail.lap.hu  oldalon több magyar, illetve külföldi lehetőséget is találsz, azonban az általad választott cég esetében is fontos a fenti tulajdonságoknak utánanézni.











 


 


 


 



Alteregók, és párhuzamos postafiókok

Mind az ingyenes regisztráció során, mind az előfizetés megkötésekor érdemes végiggondolni, milyen e-mail címet, illetve milyen azonosítót szeretnél később használni. Gondolj csak bele, talán vicces, ha a barátaiddal „cicamica”, „nyuszifül” vagy hasonló becenevekkel levelezel, de egy álláshirdetésre jelentkezni már kellemetlen is lehet ilyen címről. Szintén érvényes ez az elgondolás a feladóként megjelenő azonosító kitöltésekor: a hiányzó teljes név bizalmatlanságot válthat ki, a becenév, vagy keresztnév pedig túl közvetlen lehet. Ha tehát csak egy postafiókot használsz informális és formális leveleid számára, olyan címet és azonosítót készíts magadnak, amely minden fórumon megállja a helyét!
A több postafiók párhuzamos fenntartása mellett egyébként más érv is szól: amennyiben körlevélre, fórumra egyéb helyekre akarsz regisztrálni, vagy akár az interneten keresztül akarsz csomagot rendelni, hasznos, ha az ezután szinte elkerülhetetlenül érkező reklámok, nem a napi levelezésedet zavarják majd meg, hanem csak egy, kizárólag a regisztrálásokhoz használt e-mail címedre mennek.

Lánclevelek: továbbítsam vagy ne?

Az e-mail címedre érkező levelek nem mindegyikét küldték barátok vagy ismerősök. Sajnos vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy jó szórakozás a levelező rendszereket zavaró és bosszantó üzenetekkel megterhelni.
Most abban szeretnénk segíteni, hogy felismerd ezeket a kártékony leveleket és védekezni is tudj ellenük. Először is nézzük a típusokat:

1. A kéretlen reklámlevelekben (spam) kapott információk számodra érdektelenek lesznek, csak felesleges sávszélességet és tárhelyet igényelnek. Igen bosszantó tud lenni, ha naponta több tucatnyi érkezik.
2. A következő csoportot a hoax-ok alkotják. Az angol eredetű hoax szó beugratást, megtévesztést, átverést, álhírt vagy kacsát jelent, nevezhetnénk akár tréfának is (már aki az ilyesmit mulatságosnak tartja). A hoax-oknak megvan az a tulajdonságuk, hogy megsokszorozódnak, így jelentős forgalmat generálhatnak, és ezzel komoly pluszköltségeket okozhatnak a szolgáltatóknak.
3. A legveszélyesebbek mégis a vírusok, amik akár e-mailből, akár egyszerű böngészés közben is rákerülhetnek a gépedre. Tipikus megjelenési formájuk az e-mailhez csatolt fájl, mely valamilyen humoros vagy izgató tartalmat ígér (jópofa képernyőkímélő vagy Robbie Williams képek). Ezen kívül már itthon is előfordulnak úgynevezett adathalász (phising) kísérletek. Ezek a levelek általában egy igazinak tűnő bank nevében kérik, hogy add meg személyes adataidat és jelszavaidat. Természetesen a valódi bankok ilyet soha nem kérnek tőled e-mailben.

Annak érdekében, hogy megkíméld magad és levelezőtársaidat a kellemetlenségektől néhány egyszerű tanácsot érdemes betartanod:

Körlevelek esetében:

• Egy valódi körlevél mindig tartalmazza az elküldés dátumát, az eredeti feladó pontos és teljes nevét, email címét és akár a telefonszámát is. Ezen adatok hiányában az üzenet eredetét, valódiságát lehetetlen ellenőrizni, így ne továbbítsd azt!
• Egy körlevél érthetően, logikusan, valós adatokat tartalmazva mondja el, hogy miért küldték, ki küldte, és milyen célcsoportnak szól. Kellő indok nélkül az ezeket nem tartalmazó leveleket se küldd tovább!
• Egy igazi körlevélben benne van az, hogy nem minden ember szeret körlevelet kapni, ezért a továbbküldést mindenki fontolja meg. A küldő felhívja a figyelmet arra is, hogy továbbküldésnél kötelezően benne kell hagyni a levélben az eredeti feladó adatait.

A kéretlen reklámlevelek és a vírusok elkerülésének érdekében:

• Ne tedd nyilvánossá az elsődlegesen használt e-mail címedet (legfeljebb azt, amelyiket külön e célra tartasz fenn)! A legtöbb spam küldő nyilvános weblapokról, fórumokról, szerzi meg a címlistáját.
• Soha, semmit ne válaszolj a kéretlen reklámlevelekre! Bár néhányuk tartalmaz „Leiratkozom” linket is, az mégis csak arra szolgál, hogy a feladó lássa, aktívan használod a postaládádat. Ilyen esetekben a hallgatás a legbiztonságosabb.
• Állíts be szűrőket a gépeden! A Microsoft Outlook esetében is van arra lehetőség, hogy a program a kiválogassa a nem kívánatos üzeneteket, és automatikusan eltávolítsa azokat.
• Telepíts professzionális vírusfigyelő és vírusirtó programot a számítógépedre! Ilyen például az ESET NOD32 antivírus programja, ami azért is különleges, mert heurisztikus és proaktív (vagyis megelőző) vírusvédelmének köszönhetően a beérkező levelekben a még kevésbé vagy egyáltalán nem ismert vírusokat is




nagy biztonsággal kiszűri.

Van hozzá arcunk!

A levelezés bosszantó „mellékhatásai” után lássunk néhány olyan – valóban – mulatságos eszközt, amivel feldobhatod e-mailjeidet! Ezek a smiley-k (vagy más néven emoticon-ok az emotion (érzelem) és az ikon szavak összevonásából), amik segítségével személyesebbé tehetik az üzenetedet. Egy smiley segítségével háttér információkat is adhatsz magadról, vagy rámutathatsz írásod mögöttes jelentésére. A variációknak csak a képzeleted és a billentyűzet szabhat határt!
Ebben a táblázatban megtalálod őket.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top