Életmód

Nagy füstölõteszt

Buja, túlfûtött este, sejtelmes világítás, és a hangulat megkoronázásaként egy füstölõ... De persze nem túl szerencsés, ha a partnerünk fuldokolva rohan az erkélyre. Kipróbáltunk párat, hogy nektek könnyebb legyen a választás!

Füstölőből csilliófélét lehet már kapni, és habár mindenki, aki él ezzel a főúri huncutsággal szép lassan kitapasztalja a saját kedvenceit, mi kipróbáltunk párat, hogy segítsük a választást.
Az összehasonlíthatóság végett a szantálillatúakat vettük górcső alá, és megnéztünk még pár különlegesebb darabot.










Thai, kézzel sodort
Szantál 










Egyenletes, szépen sodort, nem morzsolódik, nem törik. Kellemes, visszafogott illat, nem tolakodó. Azoknak, akik nem szeretik a túlságosan „agresszív” illatokat. Nem marad meg sokáig a szobában. Kis terekben jó a használata. Ha a pasid nem rajong a füstölőkért, ezzel talán sikerül kompromisszumot kötnötök. Nagyon dekoratív a celofánban kapható, élénk színű füstölő, ajándéknak is tetszetős lehet.

Égési idő: 10-12 perc






Japán Kobunboku
Szantálfa, indonéz aloéfa és kínai gyógynövények 

Bár kicsit kilóg a sorból szantáléknál, de miután korábban személyes jó tapasztalataim voltak a japán füstölőkkel, nem gondoltam kihagyni, hiszen az egyik főkomponense mégiscsak a szantál.
Vékony, feszesen gyúrt, sodort, de óvatosan kell vele bánni, mert törékeny. A hagyományos füstölőtartók is megfelelnek, de a speciális tartó kicsit biztonságosabb, mert nincs fapálcikája. Nagyon intenzív illat, az egész lakást belengi. Az alapja főleg szantál. Azoknak, akik az intenzívebb, finom, speciálisabb illatokat kedvelik. Sokáig megmarad.


Égési idő: 30 perc











Scents of India
Szantál


Szépen sodort, nem morzsolódik, nem törik, már meggyújtás előtt nagyon intenzív az illata. Egyenletesen ég, de ilyenkor az illat már közepesen intenzív, csak az adott helyiséget tölti be. Mély illat, nem igazán hivalkodó, de nagyon karakteres, a szentélyek hangulatát idézi. Sokáig ég, de utána nem marad meg hosszan az illat. Meditációhoz alkalmas.


Égési idő: 1 óra











Vrindaban
Szantál


Az arany és lila, szépnek nem nevezhető tasak csodálatos meglepetést tartogat. Na, ez az igazi szantál! Már a zacskó felbontása is elbódít. Szépen sodort, vékony, elegáns rudacska, csak úgy árasztja magából jól felismerhetően a szantál semmihez nem fogható illatát. Meggyújtás után is megmarad a puha illat, tökéletes! A füstölőteszt egyik abszolút győztese. A puha és nemes illat belengi a teret, lassan kúszik a lakás többi helyisége felé, érezhetően nyugtat és ellazít. Sok füstölőt próbáltam már életemben, de ez egészen kiugró élmény.


Égési idő: 35 perc











Oriental Exotica
Szantál 


Markáns, picit szúrós illat detektálható a zacskóból kivett, szépen sodort, vékony pálcikán. Első orrontásra nem kifejezetten szantál, inkább patchouli. Kicsit  arrogáns, „fojtogató” illat, kis térben túl erős. Már az elején kicsit inkább azt szeretném, hogy vége legyen, de még le kell mérnem az időt… Biztosíthatok mindenkit, nagyon lassan ég. Azt hiszem, az oknyomozó újságírás oltárán fogok elhamvadni egy füstölővel a kezemben…
Nem tudom, meddig marad meg az illat, mert kereszthuzattal fertőtlenítettem… Én kérek elnézést.


Égési idő: 45 perc











Gold Prema
Szantál 


A zacskó illatmintája kellemes és puha, határozottan szantál, ám a kiemelt pálcika ismét kicsit szúrós. Megmondom őszintén, egy kicsit félve gyújtom meg az előbbi élmény után.
Bár az illathatás nem olyan drasztikus, mint az imént, de igazán kellemesnek sem mondható. Közepesen puha, kicsit arrogáns illatkompozíció.


Égési idő: 40 perc











Ambient
Szantál 


Extra hosszú füstölő, már ránézésre is két óra az égési idő, de majd meglátjuk.
A rudacska finom, puha szantálillatot áraszt, ami meggyújtás után is megmarad. Viszont az illat viszonylag gyenge, a cigarettafüstöt például nem nyomja el, ha valaki erre szeretné használni. Nem túl markáns, visszafogott, de határozottan szantál. Viszont a hosszát határozottan átverésnek érzem, mert nagyjából negyven percig ég, viszont szálja 120 forint. Darabra lehet vásárolni, így többféle illatból állíthatjuk össze a kedvenceket.


Égési idő: 40 perc








Egy szál füstölőt nehéz dekoratívan fényképezni…





                             • • • Túl a szantálon – extra élvezetek • • •





Ambient
Mandula 






A kúpfüstölők szerelmesei kedvéért kalandozzunk egy kicsit ezen a vidéken is. Mint az egyik boltban megtudtam – teljesen logikus, bár érdemben még sosem gondolkodtam róla üres óráimban –, a füstölőnek teljesen mindegy a formája. Egyéni preferencia, ki melyiket választja. Tény és való, hogy a tetszetős tárolóba kitett kúpocskák láttán elgyengül a mütyürre éhes női lélek. Itt még az illat is nagyon kíváncsivá tett: mandula. Hogy lehet ezt megfogni? Meggyújtás előtt nagyon izgalmas, finom, elegáns illat bontakozik ki. Sajnos meggyújtás után ez az illat szinte eltűnik, csak nagyon halovány nyomokat hagy a légtérben. Szépen, egyenletesen ég, nem csinál nagy piszkot. Kalandozásnak jó, de nem igazán átütő.

Égési idő: 30 perc






Tulasi
Jázmin 






Hercig kis zöld kúp, csak úgy ontja a jázmin illatát. Nem morzsolódik, nem törik, szépen, egyenletesen ég, nem csinál sok piszkot.  Az erősebb, kellemes illatok közé tartozik. De hiába erős, nem bántó, a szobát pillanatok alatt finoman betölti. Nem ég hosszan, de pont annyi illatot hagy, amennyi kellemessé varázsolja a teret.

Égési idő: 15 perc






Thai kézzel sodort
Ópium

Szépen sodort, gyönyörű narancssárga rudacska. Azért választottam az extrák közé, mert a boltban azt állították, ez a vevők nagy kedvence. Az állítás jogosnak bizonyult, már a rudacska illata is határozott és tiszta, de nem fojtó ópium. Meggyújtás után az illat sokat szelídül, egészen magam mellé tettem végül, hogy érdemben értekezhessek az összhatásról. Ezeket a thai füstölőket azoknak tudnám igazán ajánlani, akik szeretik a tiszta illatokat, ugyanakkor nem vágynak arra, hogy a füstölőrudacska teljesen eluralja a légteret.


Égési idő: 26 perc












Hasti
Nagchampa


Egy klasszikus illatkirálynő! A rúd illata már utaztat, erősen parfümös, elvarázsolt világ. Kiugró minőség a markáns, erős illatok között. Nyugtat és lazít, esti levezetésnek tökéletes. Érdekes, hogy nagyon intenzív, mégsem mar, kapar.


Égési idő: 30 perc
















Üzletlista


• Ban Sabai: 1066 Bp., Jókai utca 5.
• Terebess: Mammut 1. bevásárlóközpont, 2. emelet.
• Govinda: 1051 Bp., Vigyázó Ferenc utca 4.
• Ambient: Mammut 1. bevásárlóközpont, földszint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top