Életmód

Szenvedély és formás csípő – irány a latin buli!

Még él bennünk a karneváli hangulat, a flitteres ruhák, a pörgős szoknyák uralják a képzeletet, és bizsereg a boogie a lábban. Engedj neki, és vesd bele magad a legtrendibb latin táncokba! Nemcsak fergeteges táncpartira, hanem hatékony zsírégetésre is számíthatsz. Baila, baila!

Irány a parkett!

Te is észrevetted, hogy a tavasz közeledtével hirtelen dugig megtelnek a fitnesztermek? Hamarosan megkezdődik a feszes topok és a rövid szoknyák szezonja, és a karácsonyi pluszkilók, esetleg a sípályák hüttéiben összeszedett párnácskák bizony még sokunkon várják a nagy zsírolvasztó projektet. Ha már unod az edzőtermet vagy a kocogóköröket, törj ki az edzések szigorú rendjéből, és perdülj táncra! Legyen szó akár egy kiadós őrjöngésről a parketten a barátnőiddel, akár egy táncklubban átropott estéről, garantált a zsírégető hatás, nem is beszélve a lelki felfrissülésről. Ha pedig igazán nőnek akarod érezni magad, válaszd a latin táncokat, és garantáltan felforrósodik körülötted a rideg tél végi szürkeség.

Szenvedély és formás csípő ‒ irány a latin buli!

 

 

Latin lázban

A női emancipáció eredményeinek kamatoztatása és a harcos amazon szerepkör éppannyira tud lelkesítő, mint nyomasztó lenni. Férfiakat megszégyenítő női erő és harciasság ide vagy oda, néha mindenkinek nagyon jólesne igazi, nagybetűs nőnek lenni. A férfiak hasonlóképpen vágynak időnként arra, hogy ők legyenek a gyenge hölgyet a karjaikban tartó erős nem képviselői. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy az autentikus latin táncok egyre inkább divatba jönnek Magyarországon is. A salsapartik és a szambaestek kitűnő alkalmat adnak arra, hogy testben és lélekben átadd magad a nőiességednek, és hagyd, hogy a lovagod biztos kézzel pörgessen körbe-körbe a parketten. A vérpezsdítő zene és a csípőringató mozdulatok minden nőben felébresztik a trópusi szépséget, és ami még ennél is izgalmasabb, a férfiakból is előcsalogatják a latin macsót.

 

Félre a kötelező táncokkal!

A latin tánc szó hallatán mindenkinek számtalan sztereotip kép ugrik be, amiben a vérvörös fodros szoknyától Antonio Banderasig minden szerepel, aminek egy kicsit is köze van az általunk elsöprően szenvedélyesnek képzelt latin népekhez. A benyomások keveredése nem véletlen, hiszen maguk a táncok is számtalan érintkezésen és összeolvadáson mentek keresztül. A latin-amerikai táncokban afrikai rituális mozdulatok olvadtak össze az európai hagyománnyal, majd kezdtek ellenőrizhetetlen keveredésbe egymással. Mára a legtöbb fékevesztett mozdulatot megregulázták, és a versenytáncok közt találkozhatunk az ősi mozgásformák inkább elegáns, mint vad leszármazottaival. A népszerű táncos filmek kötelező története szerint viszont egy vérbeli táncmegszállott lerázza magáról a versenytáncok és a báltermek megkötéseit, és a gyökerekhez visszatérve rúgja ki a ház oldalát. Ennek is köszönhető, hogy az autentikus latin táncok ismét reneszánszukat élik, és nálunk is trendi lett csokibarna kubaiaktól ellesni a csípőkörzés legeredetibb formáit.

 

Szamba – eufória mindennap

Szenvedély és formás csípő ‒ irány a latin buli!Az újvilág „piszkos” táncaiban többnyire közös elem, hogy alapjaikat az amerikai kontinensre behurcolt feketék kultúrájában kereshetjük. Ez fokozottan igaz a szambára, amely szaggatott, rövid mozdulatait a megbilincselt rabszolgák szűkre szabott mozgásterének köszönheti. A táncot a rabszolgák leszármazottai, a riói nyomornegyedek lakói indították el a világhír felé. A nyomorúságos favelákban élők minden évben egyszer beáramlottak a városba, és hosszú időn át készített színpompás ruháikban összemérték szambatudásukat. Ma a világ minden részéről érkeznek turisták, hogy láthassák ezt a csillogó parádét, a szamba pedig Európában is közkedvelt tánccá vált. Különös előtörténete rányomja bélyegét mai életére is: a legszörnyűbb helyzetre is tánccal reagáló embereket az önfeledt mozgás garantáltan kilendíti a nyomasztó hétköznapokból. A kizárólag tollakat, virágokat és flittereket viselő, gyönyörű, kapucsínószínű táncosnők virtuóz csípőmozdulatai utánozhatatlanok. A riszálás viszont mindenkiből ösztönösen előtör, aki meghallja a szamba lüktető zenéjét. Budapesten és vidéken is sokasodnak a brazilszamba-estek, ahol szintén feltűnik egy-két tollas-boás táncosnő. Ez viszont senkit sem tart vissza attól, hogy teljes mell-, vagyis csípőszélességgel vesse bele magát az őrjöngő ritmusba. Ami pedig a zsírégető hatást illeti, érdemes megnézni a riói szépségek alakját. A fenékrázás bizony hihetetlenül jó alakformáló, és még szexi is.

 

Salsa – mutasd meg, hogy nő vagy!

A pikáns, fűszeres szósz nevű tánc – vagyis a salsa – nevével is jól mutatja, hogy a latin táncok savát-borsát egyesíti magában. Az eredetileg Kubából, son néven indult stílus a merenguétől a csacsacsáig mindent magába olvasztott, ami valaha is felborzolta a kedélyeket, így mára az egyik legnépszerűbb latin páros tánccá nőtte ki magát. Versenytáncként is létezik, mégis sokkal trendibb egy kubai profitól lesni el a csípőmozgás alapjait. Legnépszerűbb formája a rueda de casino. A táncosok egy kört alkotnak, és folyamatos párcserével mozognak. A táncot irányító leader mindig bekiabálja, hogy melyik kombináció következik, így válik összehangolttá a csoport. A fiúknak jól kell ismerniük a koreográfiát, mivel itt szigorúan az övék a vezető szerep. Azért ne gondold, hogy a lányok háttérbe szorulnak, a tánc lényege ugyanis az, hogy a férfi megmutassa, milyen csodálatos nőt forgat meg. A vérpezsdítő csípő- és karmozdulatokkal díszített pörgések pedig amellett, hogy teret adnak minden feminin erény megvillantásának, kardioedzésnek is kiválóak. Így nemcsak a klasszikus nőképhez, hanem a homokóra alakhoz is egyre közelebb táncolhatod magad.

 

Argentin tangó – három perc szerelem

Szenvedély és formás csípő ‒ irány a latin buli!Ha a férfi és nő kapcsolata kerül szóba egy tánc kapcsán, akkor az argentin tangó a műfaj királya. A legkevésbé magamutogató latin táncok egyike, mégis virtuóz magaslatokig lehet eljutni művelésében. A tánc egy folyamatos nonverbális párbeszéd, és mint ilyen, teljesen kiszámíthatatlan. Nincs koreográfia, a pár egyik tagja rögtönöz, míg a másik válaszol rá. A férfi itt is igazán férfi, a nő pedig nő, de ez a tánc azt is tudja, hogy időnként a nő vezet, habár a férfi úgy érzi, ő az, aki irányít… A partnerre való erős koncentrálás és a gyors döntések nemcsak a másik, hanem magunk megismerésében is segítenek. Sokat elmond valakiről, mennyire kezdeményező, inkább hátrál, vagy épp ellenkezőleg, határozottan előrelép. A műfaj európai népszerűsége vitathatatlan, Magyarország pedig élen jár ebben, hiszen Budai László személyében még tangóvilágbajnokkal is büszkélkedhetünk. Ennek örömére nálunk is egyre több a tangóest, vagyis a milonga, ahol te is kipróbálhatod, milyen három perc alatt átélni egy párkapcsolat minden lépését és fordulatát.

 

Trópusi buli – itthon

Igaz, Latin-Amerika a Föld túlsó oldalán van, táncai egyre közelebb jutnak a magyar szívekhez. A tánctanulás pedig nem csak feszültségoldónak és edzésnek kiváló. A folyamatos koncentráció fokozza a testtudatot, aminek segítségével a hétköznapokban is kontrolláltan tudod kezelni minden porcikádat. Este pedig irány a latin buli, ahol néhány órára úgy érezheted: egy óceánnal arrébb, egy trópusi parton ringatod formásra táncolt csípődet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top