Életmód

4 gyógyhatású étel, hogy legyőzd az influenzát

Vedd fel a harcot a járvánnyal szemben! Van néhány olyan étel, amely segíthet ebben.

1. Gomba: ritkán sorolják fel az egészséges ételek között, pedig két komoly fegyvere is van az influenza ellen. Az egyik a szelén, amely a betegségek ellen harcoló, úgynevezett citokinek termelődését segíti a fehérvérsejtekben. A másik a béta-glukán, egy olyan vegyület, amely segít aktiválni a test „szuperhős” sejtjeit, hogy azok megtalálhassák és elpusztíthassák a szervezetben a kórokozókat.

2. Fokhagyma: allicin nevű hatóanyaga képes elpusztítani a kórokozókat. Egy brit vizsgálat szerint az allicin-tartalmú táplálékkiegészítőket szedő emberek 46 százalékkal ritkábban betegedtek meg meghűléses betegségekben, mint azok, akik nem szedtek ilyesmit, ráadásul, ha mégis megkapták a betegséget, gyorsabban gyógyultak meg. Érdemes tehát minden nap elfogyasztani egy tányér fokhagymás ételt.

3. Lazac: azok, akik D-vitamin hiányban szenvednek, gyakrabban kapják meg a felső légúti hurutos betegségeket. 10 dkg lazac alig valamivel tartalmaz kevesebbet a napi D-vitamin szükséglet felénél.

4. Tea: a Harvard Egyetem kutatói egy tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy napi öt csésze fekete tea elfogyasztása két hét alatt megnégyszerezte a szervezet védekezőképességét. A tea az immunrendszer működését serkentő hatóanyagokon kívül a szabad gyökök ellen védő, antioxidáns hatású anyagokat is tartalmaz, így jól tesszük, ha napi egy-három csészényit elkortyolunk belőle – akár a fekete, akár a zöld, akár a fehér változatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top