Életmód

6 aranyszabály, amit érdemes betartanod, ha diétázol!

Amikor diétázni kezdesz, hirtelen mintha minden összeesküdött volna ellened: egyre jobban kívánod a hizlaló ételeket. Van azonban néhány tipp, amely segíthet a helyes vágányon maradni. Megmutatjuk, mit tegyél, és mit ne tegyél.

Töltekezz fel rostokkal! A fehérjét lassabban emészted meg, mint a szénhidrátokat és a zsírt, így kevesebb kalória is elég hozzá, hogy eltelj. A rostok szintén hozzájárulnak a kellemes teltségérzet kialakulásához. A legjobb kombináció tehát a rostokban gazdag fehérjeforrás, például a lencse vagy a bab.

Ne hagyd ki az alvást! A legújabb kutatások szerint az alvásmegvonás hizlal. Ilyenkor ugyanis a szervezet többet termel az éhséget fokozó ghrelin nevű fehérjéből, és kevesebbet a leptinből, amely a teltségérzet kialakulásáért felelős.

Csökkentsd az adagokat! Több tanulmányból is kiderül, hogy hajlamosabbak vagyunk többet enni, amikor óriási adagokat tesznek elénk. Épp ezért érdemes elővenni a kisebb tányérokat!

Ne egyél állva! Nem véletlen, hogy abban az időben, amikor az emberek még decensen, ülve ebédeltek és vacsoráztak, ritkább volt a kövér ember. Ha ugyanis az agyad egyetlen helyet azonosít az étkezés helyszíneként, máshol kevésbé fog rád támadni az éhség.

Csökkentsd a választékot! Ha túl sokféle rágcsálnivaló van otthon, hajlamos leszel mindent végigkóstolni. Egyes felmérések szerint ráadásul azok, akik kevesebbet kísérleteznek, hanem a megszokott kedvenceiket eszik, általában elégedettebbek azzal, ami a tányérjukra kerül.

Ne egyél a sötétben! A gyertyafényes vacsorák romantikusak, de a következményük nem: a homályos szobában étkező emberek hajlamosak többet enni. Érdemes felkapcsolni a villanyt, hogy világosan lásd, mit és mennyit eszel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top