Életmód

Puffadás, vizesedés, allergia? – Van ellenszer!

A zöldségek sorában szerényen húzódik meg a zeller: pedig nem kellene szerénykednie, hiszen a legegészségesebb zöldségfélék egyike.

A B12-vitamin kivételével minden B-vitamint tartalmaz, méghozzá optimális arányban: ezek a vitaminok serkentik a szervezetben a szénhidrátok feldolgozását, és energiát adnak. Az idegeket is megnyugtatják, s ebben hatékony szövetségesük a zeller illóolaj-tartalma. Az olaj egyébként az anyagcserét is serkenti, sőt, a hűléses betegségek idején hurutoldó szerként is beválik. A zellerrel kezelhetők az emésztési panaszok, de a zellerlé étvágycsökkentő hatással is bír. A zöldség vízhajtó szerként is ismert, akár a vesében lerakódott homokot is eltávolíthatja a testből. Allergia ellen is alkalmazható, mivel remekül tisztítja a tüdőt. Korábban afrodiziákumként tartották számon, ezt azonban a kutatóknak egyelőre nem sikerült igazolniuk. Kálium-tartalma viszont igazoltan vérnyomáscsökkentő hatású, de erősítő, roboráló szerként is érdemes fogyasztani ezt a zöldséget.

Mégpedig nyersen, vagy léként, így érvényesülnek legjobban áldásos hatásai. Ne tarts a zellerlétől: bár elég tömény az íze, a hatóanyag-tartalma is az, épp ezért ne tisztán fogyaszd, inkább hígítsd valamilyen gyümölcs- vagy zöldséglével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top