Életmód

Már baktériumok alapján is azonosíthatnak

Az ujjainkról az általunk használt tárgyakra kerülő baktériumok ugyanolyan nyomot jelenthetnek, mint az ujjlenyomat - egy új kutatás lehetővé teszi, hogy a helyszínelők ezek alapján is meg tudják majd állapítani, ki járt egy adott helyszínen.

A Coloradói Egyetem kutatói szerint, amikor olyan mindennapi tárgyakhoz nyúlunk, amilyen például a számítógép billentyűzete vagy egere, csak ránk jellemző baktériumflórát hagyunk rajtuk. A tudósok új tanulmányukban megállapították, hogy ezek a magunk mögött hagyott baktériumok jobban megfelelnek az őket otthagyó ember DNS-nek, mint bárki másénak.

„A mindennapi életben mindenki hátra hagyja saját, csak rá jellemző baktériumait” – meséli Noah Fierer, a tanulmány szerzője. – „Bár a projektünk még csak kezdő szakaszában jár, úgy gondoljuk, hogy a technikánk később a helyszínelők eszköztárának értékes részévé válhat.”

Jelenleg a coloradói kutatók technikája 70-90 százalékos pontosságú, de Fierer szerint a jövőben, a technológiai fejlődéssel párhuzamosan még tovább finomodik majd. A kutató azt is hozzátette, hogy a DNS és ujjlenyomat-alapú azonosításnak jelenleg személyiségi jogi okokból törvényes korlátai vannak, de a baktériumflóra alapján történő azonosítást egyelőre semmi sem szabályozza – ez is egy olyan kérdés, amellyel a jövő törvényalkotóinak foglalkoznia kell majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top