Életmód

Hajklónozás sebgyógyító porral?

Amerikai orvosok állítólag kidolgozták a hajklónozás eljárását, amely komoly áttörést jelenthet a kihullott haj pótlásában. Más orvosok szerint viszont a hajszálak klónozásának valódi sikerére egyelőre még várni kell.

2010. január 6-án dr. Gary Hitzig amerikai orvos sajtóközleményt adott ki: A kutatók kifejlesztették az első sikeres hajklónozási eljárást, amely komoly előrehaladás a hajpótlásban. Dr. Hitzig és dr. Jerry Cooley az elsők, akik sikeresen klónoztak hajszálakat egy sebgyógyításhoz engedélyezett por segítségével.

Az orvosok az általuk kidolgozott technikával képesek voltak a hajszálak számát növelni olyan területeken, ahol már nem volt hajnövekedés. „Hihetetlen áttörést értünk el” – mondta Dr. Hitzig. – „Meg tudtuk sokszorozni a befogadó területen növekvő hajszálak számát és plusz eredményként gyorsabb hajnövekedést is láttunk.”

“Nagyon izgatottak vagyunk az előzetes eredmények alapján” – mondta dr. Cooley. – „Úgy tűnik, hogy valódi hajregenerációt lehet elérni, ám további kutatások szükségesek az állandó, ismételhetően sikeres technika kialakításához.”

Sok a kétely

A bejelentés nagy reményt jelentene a kopaszodóknak, mégis sok a kétely az állítások körül. A sajtóközleményen kívül nem ismert más, tudományos formában elérhető információ az eljárásról. Egyes vezető sebészek és kutatók szerint ráadásul a rendelkezésükre álló adatok alapján a bejelentés jelen formájában alaptalan.

A The Bald Truth hajpótlással foglalkozó amerikai weboldal félrevezetőnek tartja dr. Hitzig állításait. Ezért közvetlenül dr. Cooley-hoz fordultak, aki elmondta, hogy bár az előzetes alkalmazások ígéretesek, a módszert egyelőre a mindennapi gyakorlatban nem javasolja, további vizsgálatok és kísérletek szükségesek a technika széles körű elterjedéséhez.

Még nincs, de lesz hajklónozás

Dr. Sikos Géza plasztikai sebész, hajbeültetés specialista úgy véli, a technológia jelenlegi állása szerint nem szabad hiú reményeket táplálni a hajklónozás iránt. Sikos doktor szerint a valódi hajklónozás kutatása nagyon ígéretes terület, de hosszú évek tevékenysége után sincs még olyan, a napi gyakorlatban alkalmazható eljárás, amellyel hajszálakat lehetne sokszorosítani. Előbb – utóbb azonban lesz működő módszer! Egyelőre azonban a mai hajbeültetési eljárásokban kell bíznia a gyérülő hajúaknak – ezek a módszerek tapasztalt orvos kezében kiváló eredményeket tudnak felmutatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top