Életmód

Spirituális központ leszünk

A pénz önmagában egyre kevesebbeket elégít ki: egyre több embernek van szüksége az anyagi mellett pszicho-spirituális jólétre – véli Gáti Bence, az integrálpszichológia frissen felkért hazai koordinátora.

Spirituális központ leszünkJelentős európai találkozó színhelye volt Budapest a közelmúltban: személyesen vagy online, de mindenki ott volt az Integrál Európa Társaság rendezvényén, aki ma számít az integrálpszichológiában. Vagyis aki azzal az átfogó szemlélettel foglalkozik, amely a nyugati pszichológia és filozófia alapvetéseit a keleti tanokkal kombinálja. Ez a fajta „pszichospirituális” életszemlélet messze túlnő a pszichológián: jelenleg negyvenféle területen alkalmazzák az egészségügyön és igazságszolgáltatáson keresztül a politikáig.

Az integrál szemlélet az 1970-es években született, egyfajta keleti tanokkal kombinált nyugati pszichológiai-filozófiai mozgalom. Nemzetközi elterjedése 2000-re tehető, miután a „nyugat újraspiritualizálódása”, a new age mozgalom helyét egy szakmaibb megközelítés vette át. 

Az integrálpszichológia több mint harmincéves történetében fontos állomás a mostani fővárosi esemény, amelyen hat ország képviselői személyesen, kilenc nemzet képviselői pedig videokonferencián vettek részt. Ezen kívül az amerikai alapító, Ken Wilber is bejelentkezett, és beszédében Magyarországot jelölte ki európai központnak, valamint felkérte Gánti Bence pszichológust, az Integrál Akadémia vezetőjét, hogy képviselje hivatalosan az amerikai Integral Institut szervezetet Magyarországon, és legyen az európai országok főkoordinátora.

 pszichoterapeuta, az Intergrál Akadémia vezetője
Gánti Bence pszichológus,
az Intergrál Akadémia vezetője

„Nagy megtiszteltetés ez mindannyiunknak; első alkalommal jöttünk össze ennyi országból, és számolhattunk be arról, hogy ki hol tart – mondja Gánti Bence, aki szerint az integrálpszichológia jelentősége az összefogásban áll.

– Eddig a nyugati pszichológusok túlnyomórészt elutasították a spirituális tanokat és viszont. Most végre van egy globális lélektanunk, amelyhez egy szibériai sámán, egy buddhista vagy egy taoista szerzetes éppúgy hozzáteszi a maga tudását, mint egy nyugati pszichológus. Az embereknek sokkal többre van szükségük a puszta anyagi jólétnél: egyre nagyobb az igényük arra, hogy a lelkükkel is tudatosan foglalkozzanak, vagyis nyissanak a spiritualitás irányába. Mindannyiunknak jó kapcsolatokra van szükségünk, de nemcsak emberi kapcsolatokra, hanem bensőséges viszonyra a transzcendenssel és önmagukkal is.”

Az Akadémia március 1-jén nyílt napra várja az érdeklődőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top