Életmód

Vízben izzadni – így mozogtunk 2013-ban!

Izzadtunk sittes módra és vízben is – lássuk, milyen edzéseket és új mozgásformákat adott 2013! Alig várjuk, mi lesz jövőre...

Fegyencedzés

Félelmetes erőt, kockás hasat, feszes, szálkás izmokat ígér ez a mozgásforma, melynek lényege, hogy eszközök nélkül, saját testsúllyal dolgozva érjük el a legjobb formánkat, többnyire guggolásokkal, húzódzkodásokkal, fekvőtámaszokkal. Az ötletgazda Paul “Coach” Wade közel 19 évet töltött börtönökben, ez idő alatt fejlesztette ki a módszert. Ugye mindenki emlékszik a tesiórák négyütemű fekvőtámaszaira? Nos, egy fegyencedzés annál sokkal durvább. Mi is kipróbáltuk:

 

SUP Jóga

Végy egy szörfdeszkánál valamivel szélesebb alkalmatosságot, kapd fel a fürdőrucid, és irány a víz! A SUP, avagy stand up paddle jóga kegyetlenül szembesíthet azzal, mennyire béna az egyensúlyérzéked, és miközben a legnagyobb biztonságban lótuszülésben érzed majd magad, még gyakorlott jógázóként is csak többszöri próbálkozás után állsz bele a fatartásba, a melletted úszkáló deszkán egy kutya magabiztos félmosollyal rád kacsint. A vizek és a jóga szerelmesei mindenképp próbálják ki, és erre nem is muszáj jövő nyárig várni, hisz több helyen is szerveznek fedett medencés edzéseket.

Budokon

A jóga és a harcművészet ötvözéséből létrejött módszer “a szellemi harcosok útja”. Ezt jelenti magyarul a japán budokon szó. Aki egy ilyen foglalkozásra ellátogat, megtapasztalhatja a test-elme tréningjét és elcsendesítését. A klasszikus jógaórákról ismert ászanákból, a harcművészetekből vett gyakorlatokból és meditációból álló órát azoknak ajánljuk, akiknek a testmozgás egyébként is felér egyfajta meditációval, elmélyüléssel, a belső béke megteremtésével.

 

Játszótér felnőtteknek

Ki mondta, hogy a körhinta, a mászóka és a csúszda csak gyerekeknek való? Soha fel nem növő felnőtteknek, és azoknak ajánljuk a szenior játszóterek rendszeres látogatását, akik munka után tévénézés helyett inkább a játszótéren töltik az estét a gyerekkel, de a hinta lökdösésén túl mást is szívesen mozognának. Például sífutást imitálva edzenék vállaikat és lábizmaikat, vagy körhintához némileg hasonlító szerkezeten mozgatnák át csípőjüket.  A hozzád legközelebbi felnőtt játszóteret itt keresheted meg!

 

Tabata

A japán gyorskorcsolyázó olimpikonokkal korábban együtt dolgozó edző, Izumi Tabata találta ki a módszert. Nem mozgásformáról, hanem inkább egy edzéstervről van szó, melynek lényege: 4 percen át a 20 másodperces gyors mozgást 10 másodperces pihenőkkel szakítjuk meg. Mivel nagy szerelmünk az ugrálókötél, mi azzal edzettünk, de a Tabata-protokoll alkalmazható bringázás, futás alatt is. Hátránya, hogy pontosan számolnunk kell az eltelt másodperceket.

Nagyjából egy perctől láthatjátok, mi is az a Tabata-edzés:

 

Kizomba

Kicsit kilóg a sorból, de amint kipróbáltuk, azonnal megszerettük ezt a lüktető ritmusú, a portugál gyarmatokról – elsősorban Angolából – származó afro-latin táncot, mely hasznos és kellemes kiegészítője lehet bármilyen mozgásformának. Fejleszti a testtudatot, ritmusérzéket, gyakorlójának magabiztosságot kölcsönöz, miközben elvezet egy itthon kevésbé ismert kultúrába. A páros tánc során hangsúlyos szerepet kap a csípő és az altest mozgása, így különösen jót tehet annak, aki az egész napos irodai munka után finoman átmozgatná az ülésben elgémberedett tagjait,  s mindezt jó társaságban, lüktető, áramló zenékre tenné.

 

Aqua spinning

A vízi aerobik és a spinning házasságának gyermeke a vízi spinning, amit 100-170 cm-es vízben gyakorolhatunk. Ez a víz lehet termál-, tenger-, normál uszodai klóros víz is, a lényeg: az egyébként sokszor igen izzasztó tekerés a vízben könnyebben megy, egy adag teher lekerül az ízületekről, miközben formáljuk a feneket, a combot, vádlit, és karbantartjuk a szívet, valamit a tüdőt. Medencében próbáltuk, jövőre a tengerpartra megyünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top