Életmód

Megbolondulok, ha minden napom egyforma

Ma még azt hiszem, hogy a taekwondo az én sportom, két hónap múlva felnőtt balettre járok, aztán rajzszakkörre és főzősuliba.

Szorongás, feszültség, erőteljes lábrezegtetés, lelki irritáció, türelmetlenség, robbanás előtti állapot: ezek a tünetek lepik el testemet és lelkemet, ha nincs legalább egy falatnyi változás a napi forgatókönyvben. Sok időmbe telt, de végre kiismertem elmém működését, amit (sajnos/nem sajnos) úgy kötöttek be, hogy nehezen viselje az egyhangúságot. Elmagyarázom, mit jelent ez a hétköznapokban:

  • Pokolian nehezemre esik a gép mögött 8 órát eltölteni úgy, ha csütörtökön pont azt kell csinálnom, mint hétfőn. Feloldás: ezt úgy orvosolom, hogy mindig más helyekről igyekszem dolgozni. Ma az ágyból, holnap a könyvtárból, holnapután a szüleim házából. 
  • Nem szeretek ugyanazokon az útvonalakon járni, közlekedni, biciklizni. Feloldás: mindennap új utcákat fedezek fel a kerékpárommal, a tömegközlekedésen pedig millió átszállással szórakoztatom nyughatatlan elmém, amelynek lételeme, hogy ötpercenként új impulzus érje.
  • Nem tudok nem utazni! Hetente egyszer biztos, hogy elmenekülök a fővárosból, kéthavonta egyszer pedig az országból. Utazási éhségem csillapíthatatlan, ez az egyetlen olyan dolog az életemben, ami tökéletesen kielégíti az állandóságtól szenvedő énemet. Feloldás: Trendi ruhatár, drága hobbik, kondibérlet és benzin helyett repülőjegyre költök. 
  • Képtelen vagyok ugyanazon a helyen enni mindennap: ideges leszek az egyforma ízektől, a menza hangulatától, a sorban állástól, a személyzet robotmozdulataitól, a pénztáros közhelyes mondataitól. Feloldás: Mindennap másutt eszem. Ma thai, holnap főzök, holnapután léböjtkúrát tartok.
  • Sajnálatos, de nagyon jellemző rám, hogy mindössze két és fél évig bírom a párkapcsolati monotóniát, azt a rutint, ami törvényszerűen minden normális pár életében eljön. Feloldás: Nem költözöm össze senkivel, és olyan párt választok magamnak, aki hozzám hasonlóan kiszámíthatatlan.
  • Nemcsak az egyforma napokat, de az egysíkú programokat sem viselem jól. Például egy astanga jóga, a step aerobic vagy az úszás folytonosan ismétlődő mozdulataitól agybajt kapok. Az első tizenöt perc még rendben van, de utána folyamatosan fegyelmeznem kell a gondolataimat. Feloldás: Olyan sportokat választok, amik csurig vannak újdonsággal.Tipikusan ilyen a túrázás, a kerékpározás, illetve mindennap más edzővideó a YouTube milliós kínálatából. 
  • Félévente új hobbit találok magamnak. Ma még azt hiszem, hogy a taekwondo az én sportom, két hónap múlva felnőtt balettre járok, aztán rajzszakkörre és főzősuliba. A fotózáson kívül nincs olyan extra elfoglaltság, amire ne unnék rá. Feloldás: Félévente új hobbit keresek magamnak.  
  • A balatoni nyaraló műfaja sem nekem való. Fel nem foghatom, miért jó, ha nyaranta mindig ugyanabba az irányba, ugyanarra a helyre indulunk el pihenni. Feloldás: Nincs balatoni nyaralóm. 
  • Nem tudok huzamosabb ideig ugyanazon a helyen lakni. Nem véletlen, hogy az egyetemi éveim alatt tizenegy különböző albérletben laktam, a lakásomat pedig kéthavonta átrendezem, kifestem, kimozgatok pár falat, új bútorokkal zsúfolom tele. Feloldás: Sokat vagyok távol az otthonomtól. Ha van pénzem, utazom, ha nincs, akkor előszeretettel húzom meg magam a barátaimnál.
  • Ezek után talán mondanom sem kell, nemcsak a koordinátáim, a gondolataim és a hobbiim változékonyak, de a stílusom is. Míg ma svájcisapkás, piros rúzsos párizsi lánynak képzelem magam, holnap előtör belőlem a femme fatale, aki ocelotmintás magassarkúra vágyik, harmadnap pedig beérem az elnyűtt tornacipővel és a szakadt farmerrel. Feloldás: Beletörődtem, hogy nincs körülírható stílusom. 

Ezzel a velem született belső programmal együtt élni pokoli fárasztó, és míg harminc évig azon fáradoztam, hogy megzabolázzam szeszélyes énemet, mára megadtam magam neki, és megyek, amerre éppen sodor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top