Életmód

Több mint 25 éve nem volt beteg a hányástól rettegő nő

Lauren Crooks súlyos hányásfóbiában szenved, ez sok mindenben korlátozza az életét.

A 34 éves nő állítása szerint egy évszázada nem volt beteg, talán éppen, a hányástól való súlyos félelme miatt. Ez elsőre egész jól hangzik, hiszen rettegése miatt egészséges, de csak fizikálisan. A hányástól való félelem, vagyis az emetofóbia szorongásos betegség, meghatározza a betegek mindennapjait, gyakran állandó készenléti állapotban élnek félelmeik miatt.

Crooks betegsége hétéves korában alakult ki, melyet családtagjai különböző betegségei indítottak el benne. Most rendkívüli intézkedéseket tesz, hogy elkerülje akár az émelygést is, így például nem iszik alkoholt. A nő nem tervez gyereket, kimondottan örül annak, hogy így biztosan nem fog küszködni  a reggeli rosszullétekkel. 

 

„Nem vagyok képes egy beteg emberrel együtt élni, mivel túlságosan megijedek, hogy végig kell hallgatnom vagy néznem, ahogy hány. Ha ilyen mégis előfordult régebben, azonnal elhagytam a lakást, míg a másik rosszul volt.”

Crooks nemrég kiderítette, hogy azért alakulhatott ki nála ez a szorongás, mert a halálhoz köti a betegséget.

„Az apám, Ed nagyon beteg volt, 59 éves korában halt meg. A nagyszüleim is különböző betegségek után hunytak el, ezért valószínűleg kialakult bennem egy félelem, hogy ha valaki beteg, annak nagyon rossz következményei lesznek. Emiatt kétségbeesetten el akartam kerülni a megbetegedést.”

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top