Életmód

Beperelik a román teniszezőt lecigányozó Charlie Hebdót

Egyre nagyobb botrány van abból, hogy a francia szatirikus viccújság lerománcigányozta a Roland Garrost megnyerő teniszezőnőt, Simona Halepet. A Charlie Hebdót beperelte az unióban élő románok egyesületeinek szövetsége.

Múlt héten közölt karikatúrát a Charlie Hedbo a Roland Garosst megnyerő román teniszezőről. Simona Halep a karikatúrán magasba emeli a trófeát, és közben azt mondja: „Színesfém, színesfém!”

A Főtér most arról ír, hogy a vicclapon jogi elégtételt szeretne venni a FADERE, az Európában élő románok egyesületeinek szövetsége. A szövetség közleményben kijelenti: elfogadhatatlannak és gusztustalannak tartja a lap gesztusát, továbbá hogy a karikatúrával „lecigányozták” Halepet, miáltal negatívan befolyásolták a franciák románokról alkotott képét. 

A világelső román Simona Halep megcsókolja a győztesnek járó kupát, miután megnyerte a 117. francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét 2018. június 9-én. A döntőben szetthátrányból fordítva győzte le az amerikai Sloane Stephenst – MTI/AP/Alessandra Tarantino 

A nagy felháborodásban a FADERE elnöke, Daniel Țec élő tévéadásban is kiállt a közlemény mellett, és még fokozni is tudta. Azt mondta: nincs olyan művészeti vagy tudományos terület, amelyhez a románok ne járultak volna hozzá. Mi több, a franciák legnagyobb büszkesége, az Eiffel-torony is egy román ember találmányán alapul, és Romániában gyártották. Ez utóbbi természetesen nem igaz – jegyzi meg a Főtér.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top