Életmód
Szponzorált tartalom

Mindent a progresszív lencsékről

Ha azt halljuk, hogy valaki szemüveges, hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni azokat, akiknek szükségük van lencsére ahhoz, hogy jól lássanak. Pedig számos látásprobléma korlátozhatja a látásunkat, rövidlátás, távollátás és presbópia is lehet a háttérben.

Ahhoz, hogy az ember megtalálja a számára megfelelő szemüveget, szakszerű vizsgálatokon kell átesnie. Ha valakinek látászavara van, nem a retinára vetül a kép, amit lát, hanem az elé vagy mögé. A távollátók azért látnak homályosan, mert a szemük a közeli tárgyak képét a retina mögé fókuszálja. A rövidlátóknál ez fordítva van, a távoli tárgyak homályosak, mert a kép a retina előtt keletkezik éles.

Egy megfelelően elkészített, jó minőségű lencsét tartalmazó szemüveg segíthet, hogy a közeli és a távoli tárgyakat ismét élesen lássuk. A legegyszerűbb, kezdetleges szemüveglencsék egyfókuszúak. Ez azt jelenti, hogy a lencse a teljes felületén azonosan korrigál. Egyszerű lencse van a távollátó szemüvegekben és az olvasóváltozatokban is. Míg az olvasólencse esetében a közeli tartomány élessé tétele a cél, a távollátó szemüvegek a távoli világot élesítik ki. A bifokális lencsék már nem egyfókuszúak, hanem egy lencsén belül biztosítják az éles látást közelre és távolra, egy határozott válaszvonallal elválasztva a két dioptriát.

Ezért jó a progresszív lencse

Van azonban egy speciális lencsefajta, (használata 40 éves kor felett kezdődik), amely ötvözi a látási problémákra nyújtott megoldásokat, és egyetlen lencsében hordozza a bifokális lencsék összes tulajdonságát. A progresszív lencse zökkenőmentes átmenettel közelre, közepesen távolra és távolra is biztosít korrekciót. Nincs benne választóvonal, a dioptriaátmenet kiegyenlített távolról közelre a tetejétől az aljáig. Akik használják, azt mondják, hogy a progresszív lencse könnyedén biztosít éles látást minden távolságra – jó választás olvasáshoz, számítógépes vagy kézi munkához, de a távoli dolgok szemléléséhez is. A jó minőségű progresszív lencséket csúcstechnológiával gyártják, és pontosan a szemüveget viselő ember igényeihez alakítják. A tökéletes kivitelezéshez a szakemberek vizsgálják az arccal kapcsolatos paraméterek közül a pupillák közötti távolságot, a keret dőlésszögét és az LC-távolságot. Korábban voltak olyan progresszív lencsék, amelyek a köztes tartományban homályos vagy lépcsőzetes képet adtak. A mai minőségi lencsék már nem ilyenek, hanem a természetes látás mellett minden irányban és távolságra gyors fókuszváltást biztosítanak.

család szemüveg

A progresszív szemüveg tökéletes a mindennapi használatra az elsőszemüveg-használóknak és azoknak is, akik egyfókuszú lencséről váltanak progresszív szemüvegre. Használatát tanulni kell, az első ilyen szemüveg általában 1 hét használat után kezd kényelmessé válni. Fontos, hogy jó szakember ajánlja, és a dioptriánknak megfelelő típust válasszunk. Digitális szemterhelés esetén megoldást jelenthetnek azok a progresszív lencsék, amelyeket e-olvasókhoz, okostelefonokhoz fejlesztettek ki a szakértők. Ezek speciálisan optimalizált olvasórésze figyelembe veszi a szemmozgásokat és a rövidebb olvasótávolságot, a szemüveg viselője könnyen fókuszál a közeli és távoli tartományokra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top