Életmód

Lehet, hogy szexfüggő vagy? Ismerd fel a jeleket!

A szexfüggőség ugyanolyan veszélyes, mint az alkoholizmus vagy a drogozás.

A WHO meghatározása szerint a szexfüggőség egy mentális rendellenesség, ami csak abban különbözik a drogozástól vagy az alkoholizmustól, hogy nem szerhez nyúlnak a függők. De attól még ugyanolyan tünetekkel jár az elvonás.

A szexfüggőséget a társadalom nem kezeli a helyén Robert Weiss szexterapeuta szerint, sok esetben jópofának, vagánynak látják a kívülállók, pedig aki ezzel a függőséggel él, ugyanúgy szenved, mint bármilyen más függőségtől az emberek.

Három fő tünetet határoz meg a szakértő a függőségre:

  • megszállott viselkedés;
  • kontrollvesztés, túlzott szerhasználat, azaz ebben az esetben szexhasználat;
  • közvetlen negatív következmények, mint párkapcsolati problémák, munkahelyi vagy iskolai gondok, pénzügyi zavar, depresszió, hanyatló egészség, szorongás, önbizalomvesztés, érdeklődés elvesztése bármi más iránt, ami nem a függőség tárgya.

Minden függőségnél fellépnek a fenti tünetek, a szexfüggőségnél sincs ez másképp. Csak a viselkedésbeli függőségek esetében nehezebb megcsípni a határt, hogy mikortól beszélünk ténylegesen függőségről.

szexfüggő jelek szakértő

Részlet A nimfomániás című filmből (Forrás: iMDb)

Egy szexfüggőnek a fantáziái és a szex az első helyen állnak. Akár egyedül, akár mással, de kényszert érez a szexre, és nem törődik a következményekkel. Ugyanúgy, ahogy az alkoholista mindig az utolsó pohárral iszik, aztán le akarja tenni a piát, a szexfüggő is gyakran érzi azt, hogy ez az utolsó alkalom, és holnaptól nem így fog viselkedni, de aztán újra meg újra hajtja a kényszer a cselekvésre.

Akkor válik veszélyessé és megszállottá ez a viselkedés, amikor már a fontos kapcsolatai, érdeklődési körei és a kötelességei sem érdeklik. Szinte mindig kettős életet él, rejtegeti a szexuális életét a családja, barátai elől.

A szexfüggőség leggyakoribb jelei:

  • pornó iránti megszállottság;
  • digitális szexuális eszközök használata: webkamerás szolgáltatások, szexpartnerkeresők, virtuális szexjátékok;
  • folyamatosan vadászik, hogy találjon szexpartnert;
  • több kapcsolata van;
  • gyakran vesz igénybe fizetős szexuális szolgáltatást;
  • rendszeresen védekezés nélkül szexel;
  • rendszeresen sodorja magát kockázatos, akár veszélyes helyzetekbe a szex miatt.

Mint más szerhasználat, a szexfüggőség is lezsibbasztja a függő érzéseit, megszökik általa a stressz és az érzelmi feszültség elől. A háttérben mindig valamilyen érzelmi vagy pszichológiai probléma áll, mint például depresszió, szorongás vagy valamilyen gyerekkori trauma.

A közhiedelemmel ellentétben a szexfüggő nem érzi jól magát szex közben és nem azért szexel sokat, mert boldog tőle. Azért szexel, hogy elterelje a figyelmét az érzelmeiről. Komolyan kell venni ugyanúgy, mint a drog- vagy alkoholfüggőséget, és segítséget kell kérni szakembertől, ha szexfüggő viselkedést észlelsz magadon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top