Életmód

Fukusimában él, és simán megeszi az ott horgászott halat ez a magyar kutató

Az atombaleset óta a Fukusimában élő férfi a legveszélyesebb radiokatív szennyezőanyagot vizsgálja.

Fukusima városában él, és simán megeszi nyersen az ott fogott halat az a magyar környezetiradioaktivitás-kutató, aki tíz évvel ezelőtt kezdte posztdoktori kutatómunkáját Japánban, derül ki az Index vele készült riportjából.  Kávási Norbert először természetes radioizotópok vizsgálatával foglalkozott, majd miután 2011. március 11-én bekövetkezett a fukusimai atomerőmű balesete, felajánlottak neki egy állást egy újonnan induló kutatási projektben, ahol a radioaktív szennyezőanyagok egyik legveszélyesebbikének, a stroncium-90-nek a környezeti nyomon követése volt a fő feladat. 

iStock

Noha  a magyar kutató Fukusima városban él, ez a sérült erőműtől közúton 80 kilométerre van. Elmondása szerint a város, a hiedelmekkel szemben teljesen normális életet él. „A város teljesen biztonságos, minden további nélkül fogyasztjuk a helyben termesztett növényeket, az itt termelt élelmiszereket, az élet folyik a rendes kerékvágásában. Persze, a japán emberek bizalma alapvetően megrendült az atomenergiában. Ha a szívükön múlna, leszerelnék az összes erőművet holnap, de ez nem ilyen egyszerű” – mondta el az Indexnek a kutató, mivel hiába fektet az ország sokat szél- és napenergiába, az átállás nem lehetséges egyik napról a másikra, ráadásul jelenleg 54 energiatermelő reaktoruk van. 

Kávási fontosnak tartotta megemlíteni a lapnak, hogy szenvedélyes kajakhorgász, és ezt a hobbit Fukusimába való költözése után sem adta fel. Így a felkelő nap hajnali sugarai gyakran találják a fukusimai erőművek közelében. Japán szokásnak megfelelően a halat akár nyersen is fogyasztja. Mint kifejtette, nyolc évvel a baleset után a halak egészségre káros mennyiségű radioaktív anyagot már nem tartalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top