Életmód

Fogas vázától a szivarozó kagylókig: LSD-rémálom a bizományi boltok polcairól

Időnként érdemes elkalandozni a közösségi oldalak obskúrus sarkaiba, mert olyan döbbenetes tárgyakkal lehet találkozni, amelyek létezését még csak elképzelni sem tudjuk. Körülnéztünk a sűrűjében.

Erősen ajánlott alászállni a tematikus Facebook-csoportok (tehát nem az nlc.-hez hasonló oldalak) világába, mert olyan zavarba ejtően tökéletes dolgokra lehet bukkanni, mint például a szűk tizenötezer főt számláló Weird Secondhand Finds That Just Need To Be Shared elnevezésű csoportosulásra, amelyben a bizományi boltok és garázsvásárok legsúlyosabb darabjait teszik közzé a tagok.

Bemelegítésnek kezdjünk ezzel a parádés klumpával, amelyért még maga Veszprémi Linda is kiosztott volna néhány pörgőrúgást. Szemkápráztató dizájn, gerinckímélő kényelemmel párosítva, nem is értjük, hogy valamelyik provokatívabb divatmárka miért nem árasztotta még el a piacot hasonlókkal. A képet egyébként egy amerikai nő posztolta a csoportba, aki szomorúan konstatálta, hogy sajnos a gyönyörű darab nem passzol a lábára, így fájó szívvel lemondott a vega pacskerről. Azért a kép hátterében látható alternatívákat elnézve reménykedünk benne, hogy nem távozott üres kézzel.

Zöldség + klumpa = egészség! (Fotó: W2FTNTS)

Még mindig csak melegítjük a látóidegeket egy könnyed, játékos mécsestartóval, amelyre a kanadai Ottawában bukkant egy felhasználó. A gyertyát körülálló három macska olyan, mintha valami okkult szertartást hajtanának végre, amin nem segít, hogy a tálkában látható illóolaj történetesen piros színű, így akár vérnek is tűnhetne.

Boszorkányos (Fotó: W2FTNTS)

A következő darab egy meghökkentő képzőművészeti alkotás, amelyet a büszke tulajdonos egy bizományi boltban talált és egy másodpercig sem gondolkodott rajta, hogy hazavigye-e. Azóta a tűzhely mellett a falon lóg, ami az írott üzenetet („etess meg”) figyelembe véve hibátlan elhelyezésnek tekinthető. Sajnos azt nem tudjuk, hogy az alkotó mire gondolt, miközben készítette, de feltehetően a készülő ebédre vagy vacsorára.

Etess! Szolgálj!!! (Fotó: W2FTNTS)

Most, hogy kezdjük elérni az üzemi hőfokot, ideje feljebb tekerni a szürrealitás fokozatát. Az alábbi, csupa nagybetűs CS.O.D.A. egy indianapolisi régiségkereskedőnél lapult. Minél tovább nézzük a képet, annál több apró részletet fedezhetünk fel rajta. Egyfajta többrétegű, már-már filozófiai magasságokban járó alkotásról van szó, hiszen elég, ha végiggondoljuk: kagylószékekben ülő, kagylósapkás kagylók egy kagylóasztal körülülve pókereznek, pénzben. Ja, és még szivaroznak is, hiszen mi mást tenne egy dörzsölt hamiskártyás kagyló, nem igaz? Ahogy a csoport egyik, sokat látott tagja megjegyezte: „én már sok bizarr dolgot láttam, de azt hiszem, ez a legbizarrabb”.

Nem tudjuk, mi ez, de tisztelgünk az ismeretlen művész által befektetett idő és energia előtt (Fotó: W2FTNTS)

Tematikájában hasonló, valamivel azonban riasztóbb az alábbi két, jobb sorsra érdemes mackó, amelyekről első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy emberi fogakból rakták össze őket dolgos kezek. Szerencsére azonban második blikkre már egyértelmű, hogy ezek is kis kagylókból és csigaházakból készültek, bár azt nem egészen értjük, hogy mi motiválta az ismeretlen alkotót, hogy ilyen rémségeket szabadítson a világra

Nem, nem, nem, nem, NEM!!! (Fotó: W2FTNTS)

Alapvetően amerikai gyökerű csoportról van szó, így a szemünk sem rebbent a lokálpatriotizmus eme fajanszba öntött remekműve láttán. Bár egy alapos súrolás ráférne, a Texas államot formázó mosdókagyló nem is a dísze, hanem éke lehet bármelyik otthonnak, ahol vérbeli texasiak élnek. Ami pedig a méreteit illeti, az állam egyik mottója, hogy „Texasban minden nagyobb”, így feltételezzük, hogy a mosdó mellé megfelelő méretű fürdőszoba is jár.

Látványos, de a tisztítása problémákat okozhat (Fotó: W2FTNTS)

A vadászok szeretik a trófeákat, ezt bárki megmondhatja, aki feszengett már ismerősnél a falra felfúrt szarvaskoponya vagy a kandalló előtt heverésző vaddisznóbőr láttán. Az alábbi szarvaslábakból és állkapcsokból fabrikált valamik azonban inkább tűnnek zombiapokalipszis idején összetákolt fura fegyvereknek, mint egy eredményes vadászat gyümölcseinek. Elképzelésünk sincs, mi járhatott a készítő fejében, de biztosak vagyunk benne, hogy ha elkezdődik az Armageddon, ő a túlélők között lesz.

Ha jönnek a zombik, meg is van a fegyverzetünk! (Fotó: W2FTNTS)

Georgia állam egyik bizományi üzletében lapult ez a csinos kis csupor, amelyben a felirat szerint macskafingot kell tartani. Ahogy az egyik kommentelő találóan rámutatott, még szerencse, hogy celluxszal alaposan lezárták, nehogy kiszabaduljon a palackba zárt cicagáz.

A tárlat többi tételéhez képest a legártatlanabb bizarr tárgy (Fotó: W2FTNTS)

Már első pillantásra is rémálmokat idéz elő ez a fazekasipari műremek, amelynek eredeti funkciójáról sejtelmünk sincs. Ugyanúgy lehet a torkos gyerekeket távol tartó kekszes csupor, mint egy kevésbé szeretett rokon hamvait tartalmazó urna is. Két dolog biztos: valószínűleg ma nem alszik túl jól, aki látta ezt a fotót, illetve arról is meg vagyunk győződve, hogy nem szeretnénk a vázát létrehozó művész lelkivilágát közelebbről megismerni.

„Kérlek, törj össze!” (Fotó: W2FTNTS)

A fura tárgyakra szakosodott üzletekben valószínűleg elsőre szemet szúr, ha egy flakon ketchup díszeleg valamelyik polcon, közelebbről megvizsgálva a terméket azonban feltűnhetnek az üveg nyakán, illetve az aljánál látható lyukak.

Első blikkre sima ketchup (Fotó: W2FTNTS)

Bár sajnos a fotó készítője nem mellékelt leírást a képhez, gyanakodni kezdtünk, így rövid keresgélés után meg is találtuk a megoldást: ez itt kérem egy parádés formatervezésű vezetékes telefon, azokból az időkből, amikor az emberek még használtak vezetékes telefont. Kár, hogy ma már valószínűleg csak kevés olyan háztartás van, ahol még lehetne funkciója szerint alkalmazni.

Másodikra azonban parádés formatervezésű vonalas telefon (Fotó: Ebay)

A visszafogott, kifinomult elegancia kedvelői számára kötelező darab a következő fotón látható ízléses lábbeli, amely már messziről a világ tudtára adja az anyagiakkal kapcsolatos elvárásainkat. A diszkrét, áttetsző sarok stabil lépteket tesz lehetővé, a rajta megtörő fénynek köszönhetően pedig a tekinteteket is vonzza. Ideális választás kezdő sztriptíztáncosok számára. A cipő eredetije egyébként Katy Perry kollekciójának részeként készült, és potom 170 dollárért, azaz bő ötvenezer forintért lehet megvásárolni. Ehhez képest a pár dolláros ajánlat visszautasíthatatlan!

A stílus maga az ember (Fotó: W2FTNTS)

Plüss cukiságokból is találhatunk zavarba ejtő darabokat, ha pedig ez így van, akkor egyből csapjunk is a sűrűjébe, és válasszuk Ivyt, a plüssméhet, amely egy amerikai bizományiban várja szerető gazdáját. Majdnem tökéletes eszköz a korai felvilágosításhoz, bár el tudjuk képzelni azt a helyzetet is, amikor egy rövidlátó nagyszülő érkezik ezzel a meglepetéssel, nem is sejtve, hogy mit tart a kezében.

Plüssméhet, valaki? (Fotó: W2FTNTS)

Ha eddig nem ébredt fel a kedves olvasóban a gyanú, hogy ezeket a tárgyakat egy balul elsült LSD-trip elszenvedői hozhatták létre, most meg fog történni – mással legalábbis nehéz lenne magyarázni a kakukkosóra-fejű egérkékkel felturbózott overallt viselő rémbabát, amely még csak nem is funkcionál óraként, mivel a számok és a mutatók csak fel vannak festve az arcára. A nyakláncként átértelmezett ingát azonban alighanem a Public Enemy színarany fogsorú muzsikusa, Flavor Flav is megirigyelné.

„Hé, haver, nem tudod véletlenül, mennyi az idő?” (Fotó: W2FTNTS)

A szívós nyusziról sem tudjuk pontosan, hogy miért kellett szegényt a világra szabadítani, mint ahogy az sem teljesen érthető, hogy ez itt most egy gyerekjáték-e, vagy esetleg házi kedvencek rágókája (utóbbira a lábára aggatott csengettyű láttán következtettünk). A szájába ragasztott szilveszteri sípot sem értjük, viszont egyből beugrott a képről Neményi kolléga parádés csokinyuszitesztje, így nem hagyhattuk ki a felsorolásból.

Szegény nyúl nincs élete legjobb formájában (Fotó: W2FTNTS)

Említettük már, hogy véleményünk szerint a hasonló boltok kínálatának jelentős részéért valószínűleg a hallucinogén kábítószerek lehetnek a felelősek? Persze, említettük, de amikor megláttuk ezt a fotót:

A sokat sejtető mosoly hátteréről nem szeretnénk többet tudni (Fotó: W2FTNTS)

akkor azért elbizonytalanodtunk kissé. A jó hír, hogy még le lehet rá csapni, amennyiben valaki épp Georgia államban tartózkodik, elég csak ellátogatni a columbusi Vintageville régiségkereskedésbe, ahol épp az üzlet első számú kabalájaként teljesít szolgálatot, sőt még el is nevezték: Maurice-nak hívják.

A következő tétel tippünk szerint a kilencvenes évekből maradhatott ránk, amikor a tévéshopban a kavicsos tengerpartot formázó műanyag izét is lehetett vásárolni, amelyen otthon tiporva masszírozhatta a talpát az állampolgár. Az egyik kommentelő szerint viszont ez egyfajta edzőpapucs, amellyel a kisgyerekes szülők tréningezhetik magukat arra a pillanatra, amikor véletlenül rálépnek a gyerekek szertehagyott legóira. Mindenesetre 6 dollár 99 centért alkalmi vételnek tűnik!

Lépj bele, és képzeld magad a kavicsos tengerpartra! (Fotó: W2FTNTS)

Szinte a világ végéig lehetne folytatni, a szóban forgó Facebook-csoport tagjai ugyanis fáradhatatlanul szállítják az újabb és újabb bizarr tárgyakat, de ha így megy tovább, lassan ránk esteledik, ezért két dekoratív lámpával búcsúzunk a témától. Az elsőre le is csapott a felfedezője, a szomorú szemű tehenet pedig Bertának nevezte el.

Bertha vádlóan néz, amiért a világra szabadították (Fotó: W2FTNTS)

Önmagában azonban a tehénlámpa csupán enyhébb rémálmokat képes okozni, ezért feltétlenül csapjuk hozzá az alábbi különleges darabot, amelyet egy új-zélandi bizományiban fedezett fel egy éles szemű felhasználó. Ahogy a korábbiaknál, itt is nehézkes kissé belőni, hogy ki és miért hozhatta létre ezt a csodát, az azonban biztos, hogy ha Salvador Dalí és Tim Burton közös művészeti projektet indítana, valahogy így néznének ki a kiállítási darabok.

Egy Dalí-képről mászott le (Fotó: W2FTNTS)

Kellemes vizuális regenerálódást kívánunk!

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top